FOTO: Čips od oraha i drugi proizvodi “z domačeg vrta” u Kraljevom vrtu

Sunčan dan izmamio je brojne posjetitelje na druženje u Kraljev vrt

Kraljev vrt danas je u znaku manifestacije koja promovira domaću poljoprivrednu proizvodnju i njen značaj za održivi razvoj Međimurja. Nazvana je ” ” a organizirana je s namjerom senzibiliziranja javnosti o značaju lokalne proizvodnje i konzumiranja zdrave hrane. Domaćini su Udruga LAG – Međimurski doli i Muzej Međimurja Čakovec.

U govoru dobrodošlice župan Matija Posavec naglasio je kako upravo Međimurska županija predano i savjesno radi na prezentaciji i promoviranju međimurske baštine, domaćih proizvoda i domaće poljoprivrede te i ovakvi programi kao što je današnje druženje u Kraljevom vrtu pridonose tom nastojanju.

sajam z domaceg vrta (12)_
Tatjana Martinjaš

Na sajmu se predstavlja dvadeset izlagača iz Međimurja, ali i iz Slovenije te Varaždinske županije, članovi Učeničke zadruge “Tinček” Osnovne škole Sveti Martin na Muri a u programu sudjeluju članovi kulturno – umjetničkih društava iz Međimurja, sudjeluju mališani iz dječjih vrtića, etno glazbenici Goga i Željko.

Tatjana Martinjaš i Međimurski dvori prezentiraju pripremu tradicionalnih međimurskih jela. Izdvaja se i demonstracija postupka dobivanja hladnog prešanog ulja od oraha koje prezentira OPG Vladimir Vidović, a kao “nus” proizvod nastaje ukusan čips od oraha.

Vladimir Vidović
Vladimir Vidović
čips od oraha
čips od oraha

Na živopisnim štandovima nude se plodovi rada vrijednih međimurskih ruku, povrtlara, voćara i vinogradara, med i pekmezi, domaći začini, vina, sokovi, voćne rakije, izvorni međimurski specijaliteti i domaće slastice, ali i tradicijski predmeti. Za posjetitelje je organiziran i razgled Memorijalne zbirke Ladislav Kralj Međimurec, uz stručno vodstvo kustosa Muzeja Međimurja.

Prirodnu baštinu prezentira i Javna ustanova Međimurska priroda
Prirodnu baštinu prezentira i Javna ustanova Međimurska priroda

Sajam je organiziran u sklopu prekograničnog projekta – ECool Tour, sufinanciranog sredstvima programa Interreg SLO-HR. Otvoren je do 18 sati uz slobodan ulaz.

foto: rr

U nastavku pogledajte dio sajamske atmosfere:

sajam z domaceg vrta (1)

 

 

Ostavi komentar