FOTO: Boksačka legenda Željko Mavrović poslao snažnu poruku o sportu učenicima III. OŠ Čakovec

Boks je sport protiv stresa, odličan je za koordinaciju, kondiciju i mentalno ojačava svaku osobu bez obzira na dob. Protivnici slične tjelesne težine se u ovom borilačkom sportu udaraju šakama na kojima su podstavljene rukavice. Borba se odvija u ograđenom pravokutnom ringu, u 3 do 15 rundi od po tri minute borbe. Naziva se ‘plemenita vještina’ zbog činjenice jer u boksu nije dozvoljeno udarati protivnika dok je na podu, te postoje stroga pravila u koji dio tijela i na koji se način smije udarati. Sve su to naučili učenici III. OŠ škole Čakovec koja je bila domaćin predstavljanja projekta škola boksa. 

-Želja nam je da što više djece budu uključeni u sport. Ovaj projekt je još posebno važan jer nažalost djeca provode previše vremena igrajući ”sport” pred računalom, a sve manje na terenima i dvoranama. Vjerujem da će ovakva inicijativa potaknuti mlade da se još više uključe u sportske aktivnosti, poručio je gradonačelnik Stjepan Kovač.

Riječ je o projektu Hrvatskog boksačkog saveza, usmjerenom prema djeci i mladima, kojem je cilj povećanje interesa za bavljenje sportom. Projekt će u Čakovcu, osim u III. osnovnoj, izvoditi i u I. i II. osnovnoj školi. Provode ga naši proslavljeni boksači Željko Mavrović i Mario Preskar, a osim njih na prezentaciji su bili i predsjednik Boksačkog kluba Čakovec Vanja Kostel. 

-Obilazimo gradove Hrvatske u kojima pričamo i družimo se kroz boksački sport, jer vjerujemo da upravo on može dodatno motivirati djecu na bavljenje sportom koji je danas izuzetno važan. Boks je jedan od ozbiljnijih i kompleksnijih sportova koji djecu mogu riješiti kompleksa, a kasnije ih izgraditi u prave sportaše, rekao je Željko Mavrović, bivši boksač i jedan od djelatnika Hrvatskog boksačkog saveza.

Učenici su u sportskoj dvorani pažljivo promatrali svaki pokret koji je važan kako bi se brusile boksačke vještine. Jednu od najuspješnijih škola boksa na našem području vodi Vanja Kostel. 

-Želimo da se konačno riješimo tabu teme, je li dobro upisati djecu na boks ili ne. U ovih godinu dana dokazali smo kako su se predrasude smanjile, zbog toga jer Boksački klub Čakovec okuplja više od 50- tak djece i to u dobi od 5 do 12 godina, poručio je Vanja Kostel ispred Boksačkog kluba Čakovec. 

FOTO: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar