FOTO 25 GODINA PK EXTREM: Dodijeljena priznanja „Najuporniji Extrem” i „Inicijatori osnivanja kluba”

naslovnica 25 godina PK Extrem
Svečana izborna Skupština PK Extrem protekla je u vedrini i pozitivnom ozračju - "onak kak Extremi vole"

Planinarenje i alpinizam sportsko penjanje, padobransko letenje, brdski biciklizam, speleologija, orijentacijsko trčanje, klasično i turno skijanje, bungee jumping, canyoning i treking, plivački i trkački maratoni, rekreativne i sportske su aktivnosti koje su prije 25 godina zbližile desetero Međimuraca, većinom iz Čakovca. Na inicijativu Zvonimira Jembriha i Velimira Mačkovića rođen je 6. veljače 1994. godine planinarski klub “Extrem” sa sjedištem u Čakovcu. Uz inicijatore osnivači kluba bili su Zdravko Halić, Jadranka Kneklin, Armin Sovar, Stjepan Vadlja, Đorđe Grković, Roberta Radović, Mario Dobša, Alen Radović i Davor Križnik.

25 godina PK Extrem_foto Buki (11)_resize
Stjepan Vadlja, Franjo Janković i Velimir Mačković s radošću se prisjećaju “kak se negda” planinarilo

Za svojih dvadeset i pet ljeta Extremi su u svom rođendanskom tjednu pripremili i svečanu izbornu skupštinu Kluba. Održana je ovog četvorka u zgradi Scheier pod sloganom FRTALJ STOLJEĆA – EXTREM IN THE HEART.”

Na početku Extremi su u prepunoj Scheierici dali presjek djela ostvarenih ekspedicija i uspona na vrhove kao što su Visoki Atlas Maroko, Mt. Blanc, Kilimanjaro, Damavand, Galdhepiggen, Aconcagua, Grossglockner i druge brojne vrhove. PK Extrem tih je godina prvi u Međimurju započeo s organizacijom putopisnih predavanja koja tada postižu odličnu posjećenost u prostoru nekadašnjeg Japa bara Čakovec.

Davor Borković
Davor Borković

Predsjednik kluba Davor Borković zahvalio je gospodarstvenicima i lokalnoj zajednici, ponajviše Međimurskoj županiji i Gradu Čakovcu na potpori ovom klubu svih ovih godina. Zahvalio je na suradnji planinarskim društvima HPD Međimurje, Planinarsko društvo Bundek, Planinarsko društvo Prelog, MIV Varaždin, Planinarsko društvo Ravna Gora Varaždin, Planinarsko društvo Koprivnica i svim drugih hrvatskim planinarskim društvima.

Zahvaće su upućene i JU Međimurska priroda, ZEO Nobilisu, Atletskom klubu Međimurje, Orijentacijskom klubu Međimurje, Speleološkom društvu Međimurje, Biciklističkom klubu Puls, Zajednici sportskih udruga Grada Čakovca, HGSS-u te svima koji vole planine, uživaju u njima i čuvaju ih.

Prije radnog dijela Skupštine emitiran je trominutni dokumentarac snimljen na izvorima Mure i Drave te otoku Cresu. Kadrove su snimili Goran Žganec i Mario Špicar, a montažu i režiju potpisuje Alen Turk.

U radnom dijelu svečane skupštine prihvaćeno je izvješće rada kluba za proteklu godinu te prihvaćen plan za 2019, financijsko izvješće za 2018. te financijski plan za 2019. godinu. U Nadzorni odbor izabrani su Smiljana Janžek, Sanja Žerjav i Armin Sovar. Sud časti čine Zvonko Tomšić, Kristina Karničnik i Ljiljana Leona Trbuhović.

Izabrana nova uprava Kluba

Izabrani su i novi članovi Izvršnog odbora kluba: Roberta Radović (predsjednik), Davor Borković (dopredsjednik), Silvija Špicar (tajnik), Valerija Vlah (blagajnik) i Željko Horvat (skladištar). Novoizabrana predsjednica Roberta Radović zahvalila je svim planinarima na 25 godina prijateljstva i druženja na brdima i dolinama, rijekama i morima s vjerom da će i ubuduće biti mnogo sličnim planinarskih priča.

25 godina PK Extrem_foto Buki (15)_resize
Radno predsjedništvo skupštine

U ime HPD Međimurje riječi potpore Klubu izrekla je Jadranka Čoklica ispred Hrvatskog planinarskog saveza, potom Franjo Janković, potom Sonja Vršić iz PK Bundek, Siniša Golub kao član Kluba te u ime JU Međimurska priroda, Sonja Tošić-Grlač kao članica Kluba te u ime Međimurske županije.

25 godina PK Extrem_foto Buki (10)_resize
Za 25 godina extremnih brda i planina, dodijeljene su Extremima suvremeno dizajnirane plakete

Vrhunac skupštine bila je dodjela priznanja u dvije kategorije: inicijatori osnivanja PK Extrem i najuporniji Extremi. Suvremene plakete, priznanja i privjeske oblikovala je tvrtka Štancaona iz Zagreba i Žarko Novak koji je rodom iz Čakovca.

Zvonimir Jembrih i Velimir Mačković planinari su koji su u svijet planinarstva uveli zavidan broj osoba. Njihov žar za planinama ne posustaje niti nakon 25 ljeta. Mnoge planinare koji su nazočili svečanoj skupštini uveli su u planinarenje. Klub im je stoga dodijelio priznanje za inicijativu koja u kontinuitetu živi 25 ljeta. Članovima koji su osnivači i članovi Kluba svih 25 godina dodijeljene su plakete NAJUPORNIJI EXTREM, a zavrijedili su ih Roberta Radović, Armin Sovar i Zvonimir Jembrih.

5 godina PK Extrem_foto BUKI (4)_resiz
Dobitnici priznanja

Vrhunac svečanosti bila je dodjela posebnih priznanja 25. obljetnice PK Extrem. Dodijeljena su sljedećim planinarima: Željko Horvat, Robert Belović, Badema Križnik, Smiljana i Dražen Janžek, Mario Dobša, Silvija Špicar, Mihaela Mesarić i Siniša Golub, Anđelko Borković, Kruno Varga, Miodrag Cico Novosel, Valerija Vlah, Ivan Goričanec, Davor Borković, Sonja Tošić-Grlač i Vlado Janković.

15 članova primilo je suvenire 25 extremnih brda i dolina, rijeka i mora

Večer je moderirao Dejan Buvač, a svečanost je završila rezanjem rođendanske torte i druženje uz domjenak u prizemlju zgrade.

Svečana skupština nastavak je projekta “Slavimo planinarstvo” koji je započeo 2018. godine, a potporu za to su dali Međimurje Plin d.o.o, Vizija d.o.o., Općina Nedelišće, OPG Ina Kerman, OPG Tatjana Hažić, OPG Anton i Jelena Kojter, Vajda d.d., Pekara IN Nedelišće, Mesnica Mihalić Nedelišće, Štancaona Zagreb, Grad Čakovec i Međimurska županija.

Nakon gašenja i prestanka rada PD Železna Gora, Planinarski klub Extrem najstarije je planinarsko društvo u Međimurju.

Foto: foto BUKI

Na skupštinu su stigli i najmlađi Extremi!

Branko Filipić (u sredini) član Extrema zaslužan je za fotografije

Ostavi komentar