Folkloraši KUU Seljačka sloga iz Nedelišća predstavili međimurski folklor u Poljskoj

folklor kuu seljačka sloga nedelišće

Članice i članovi malog i velikog folklora KUU „Seljačka sloga“ iz Nedelišća proteklog su vikenda nastupili na proslavi 10 lecie Dzieciecego Zespolu Piesni i Tanca Solec (10. godišnjice dječje udruge pjesme i plesa Solec u Poljskoj) koja djeluje u sklopu Osnovne škole i gimnazije Wladyslawa Stanislawa Reymonta u istoimenom mjestu koji spada u okrug grada Gostynina na sjeveru Poljske.

Udruga se predstavila  koreografijama pjesama i plesova Moslavine i međimurskih plesova na velikoj proslavi u Dramskom Teatru u gradu Plocku. Domaćini su posebno srdačno ugostili članove “Sloge”. Uključili su ih i u svoje plesove, tako da su na nastupu zajedno s domaćinima otplesali nacionalni ples Poloneza na otvaranju manifestacije, a koji su naučili netom prije.

Folkloraši i tamburaši predvođeni svojim voditeljima Marijom Kukolić, Hrvojem Horvatom i uz glazbenu obradu Miroslava Novaka na najbolji mogući način prezentirali su bogatstvo međimurskog folklora na ovoj manifestaciji. KUU “Seljačka sloga“ iz Nedelišća svojim nastupima dokazuje da je jedna dobro organizirana udruga u kojoj sve generacija od onih najmlađih pa do onih s velikim iskustvom dišu kao jedno.

Treba istaknuti i to da su članovi „Sloge“ posjetili i grad Częstochowa (Čenstohova) i tamošnje najpoznatije Poljsko Marijansko svetište Jasna Gora. Slogaši su uz nezaboravna druženja s domaćinima imali priliku posjetiti i rodni grad Nikole Kopernika Torun i njegove znamenitosti, kao i muzej kolača “paprenjaka” gdje su se i sami okušali u izradi istih.

Prije povratka za Hrvatsku u mjesnoj crkvi služena je i sv. misa na kojoj su slogaši uz svoje tamburaše otpjevali “Katruže” te pjesmu “Krist na žalu”. Na oproštaju dogovorena je i daljnja suradnja te gostovanje u Hrvatskoj.

Ostavi komentar