FKK Ivanovec i Hrvatska samouprava Stipan Blažetin u Serdahelu

Već četvrtu godinu zaredom nakon završetka školske godine dvadesetak srednjoškolaca iz Međimurja i pomurskih Hrvata iz Mađarske okuplja su u Kuriji Fedak u Mađarskoj na zanimljivoj filmskoj i foto radionici kako bi u pet radnih dana od 25. lipnja – 29. lipnja odradili i obradili tradicionalne teme s lijeve i desne strane Mure. Naime, vežu nas isti korijeni kroz narodnu nošnju, tradiocionalna jela, zavičajnu kajkavštinu i medijsku povezanost mladih ljudi.

Prvog dana radionice pogledan je igrani film koji je snimljen prošle godine „Ljubav za početnike“ te videouradci foto-kino kluba tijekom protekle školske godine te najavljena tema ovogodišnje radionice, a to je narodnja nošnja pomurskih Hrvata i KUD-a Katruže iz Ivanovca. Pomursku narodnu nošnju na zanimljiv i emotivan način prezentirala je Marija Prosenjak i Ilonka Štric iz Serdahela, a čitav snimljeni materijal dopunjen je umjetničkim fotografijama narodne nošnje u koju su se obukli polaznici radionice.

U prostorijama KUD-a Katruže u Ivanovcu međimursku narodnu nošnju prezentirala je Anika Mesarić, a u nošnju su se opet obukli polaznici radionice. Zanimljive fotografije snimljene su na jednodnevnom izletu u Budimpešti, a posebno je bio zanimljiv posjet bazilici svetog Stjepana i japanskom botaničkom vrtu. Na radionici je osim snimanja i vježba montaže važno da mladi govore i uče zavičajnu kajkavštinu i hrvatski jezik jer svaki narod živi toliko dugo dok živi njegov jezik. I kako je naglasila Marija Prosenjak, u zadnjem smo času očuvanja hrvatskoga jezika i hrvatske kulturne baštine. Stoga je i organiziran kviz učenja i pamćenja nekih narodnih poslovica na mađarskome i hrvatskome jeziku, prepoznavanje važnih kulturnih obilježja s obje strane Mure na fotografijama te poznavanja dijelova narodne pomurske i međimurske nošnje.

Naši gosti iz Mađarske tradicionalno vode sve polaznike radionice na izlet, a FKK Ivanovec pozvao je svoje goste u školu, sportsku dvoranu, KUD i plivanje na Čakovečkim bazenima. Zadnji dan radionice planiran je za pregled snimljenih materijla te podjelu priznanja i pohvalnica svima koji su sudjelovali ili na bilo koji drugi način priodonijeli održavanju filmske radionice. FKK Ivanovec zahvaljuje gradu Čakovcu na dobroj suradnji i potpori u njihovim raznim projektima. U ime Hrvatske samouprave Stipan Blažetin radionicu je i ovaj put uspješno organizirala Bernadete Blažetin, a u ime Foto-kino kluba Ivanovec predsjednik Radovan Petković te voditeljica filmske družine u OŠ Ivanovec, Nataša Kralj. I na kraju, pohvalimo sve mlade koji su se družili, učili i snimali o svome kraju i zavičaju, a to su: Stjepan Petković, Ivan Munđar, Saša Bulović, Filip Tkalčec i Vanja Modrinjak ( s hrvatske strane ).

filmska radionica ivanovec mađarska (1)

 

Ostavi komentar