2.8 C
Čakovec
Petak, 8 prosinca, 2023

Tvrtka Elzeb iz Dubrave Križovljanske osmislila i postavila preko 600 sunčanih elektrana

Tvrtka Elzeb iz Dubrave Križovljanske ima veliko iskustvo u projektiranju i montaži solarnih elektrana jer su ih do danas osmislili i postavili više od 600 u Sloveniji, Austriji, a posljednje vrijeme i Hrvatskoj.

Tim povodom razgovarali smo s Emilom Zebecom, direktorom i vlasnikom tvrtke Elzeb, koji nam je rekao:

– Već trideset godina pružamo usluge, proizvode i cjelovita rješenja na području elektronike, razvijajući i proizvodeći elektroničke aparate i uređaje, a posljednjih desetak godina bavimo se i cjelovitim rješenjima na području proizvodnje solarne energije, odnosno planiranja, projektiranja i izgradnje sunčanih elektrana, kojih smo postavili više od 600, uglavnom na obiteljskim kućama, uvijek vodeći računa o potrebama kupaca, ali i uz preporuke na temelju našeg bogatog iskustva.

Tim od 12 zaposlenika ima veliko iskustvo u postavljanju elektrana. Na ruku im je išlo i sjedište tvrtke, tik uz slovensku granicu, pa nastavlja:

– Budući da nam je sjedište gotovo na granici (desetak metara od Graničnog prijelaza Dubrava Križovljanska), a kako je Slovenija već u to vrijeme krenula s poticajima za proizvodnju električne energije iz solarnih sustava, započeli smo radove na ugradnji takvih sustava u Sloveniji. Tamo je baš svaki investitor dobivao 180 eura po kilovatu ugrađenog solarnog sustava, sada nešto manje, ali i dalje bez natječaja, već je dovoljno prijaviti se. Izvjesni broj elektrana ugradili smo i u Austriji, a u posljednje dvije godine radimo sve više u Hrvatskoj jer i tu interes za solarne elektrane sve više raste. Trenutno Republika Hrvatska potiče proizvodnju električne energije iz solarnih sustava kako bi povećala proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i tako ostvarila što veću energetsku neovisnost, napominje Zebec, dodajući da sada važeći hrvatski propisi omogućuju priključenje solarnih elektrana za vlastite potrebe.

Izgradnja po sistemu ključ u ruke

ELZEB d.o.o. nudi izgradnju sunčanih elektrana uglavnom po sistemu ključ u ruke, odnosno od zamisli i projekta do nabavke i postavljanja zaokruženog sustava, uz što manje opterećivanje investitora.

– Na temelju želja i zamisli investitora, kao i naših primjedbi i savjeta, dajemo idejna rješenja za sunčane elektrane, a zatim prilazimo izradi projekta. Naime, uz ostale, imamo zaposlenog i projektanta. Kad je projekt gotov, kreće se u ishođenje potrebne dozvole, odnosno elektroenergetske suglasnosti. Na temelju projekta, krećemo u realizaciju koja za elektrane na obiteljskim kućama traje dan ili dva na terenu, odnosno krovištu, ukazuje Zebec te naglašava da je njihov cilj da investitor dobije najbolje za svoj novac, u što kraće vrijeme i minimalni vlastiti angažman. Prvi dogovori o ugradnji solarne elektrane obično kreću u uredu, ali se glavnina posla odvija na terenu.

– Na licu mjesta savjetujemo investitora što bi bilo dobro s obzirom ne samo na njegove trenutne potrebe, već i buduće. Naime, sunčane elektrane imaju vijek trajanja od trideset godina, tako da ne treba gledati samo trenutne potrebe energije, već koliko će se trošiti i ubuduće jer će potrošnja biti veća zbog novih uređaja, kao što su dizalice topline i električna vozila. Stoga investitorima savjetujemo postavljanje nešto jačih elektrana, za što je dodatni argument i nedavna promjena propisa vezanih uz proizvedene viškove električne energije. Kad se ishodi elektroenergetska suglasnost, kreće se u postavljanje elektrane.

– Naravno, najbolja je južna strana krovišta, ali isto tako se mogu upotrebljavati i jugozapadna ili jugoistočna strana jer rijetko tko ima idealan položaj krovišta. Elektrane gradimo od kvalitetnih komponenti renomiranih svjetskih proizvođača, kao što su Canadian solar, Trina solar i Longi, kao i Solaredge i Huawei te, ali i po želji investitora. Gotovo svi investitori se odlučuju da im osiguramo sav materijal zbog ukinutog PDV-a. Tako se pojedincu ne isplati kupovina materijala jer ne može odbiti PDV, upozorava Zebec, dodajući da na ugradnju i sav materijal daju jamstvo.

– Investitori često izražavaju bojazan od mogućih oštećenja panela vremenskim nepogodama. Međutim još nismo imali slučaj da bi tuča razbila panele jer upotrebljavamo isključivo panele sa zaštitom od kaljenog stakla debljine 3,2 mm, govori Zebec.

Koliko košta solarna elektrana?

Uz trenutne cijene komponenti solarnih elektrana za vlastite potrebe prosječnog kućanstva ukupna cijena elektrane priključene na mrežu kreće se do 1100 EUR po kW instalirane snage elektrane. To je znatno manje u odnosu na cijene od prije pet ili šest godina, a primjenom novih tehnologija u proizvodnji komponenti cijene će i dalje padati.

Za zadovoljavanje potreba za električnom energijom prosječnog kućanstva dovoljna je elektrana snage oko 6 kW, a za što je potrebno oko 30 m2 površine krova, odnosno za 1 kW snage elektrane potrebno je osigurati 5 m2 površine krova.

Period povrata investicije u sunčanu elektranu građenu za vlastite potrebe obiteljske kuće uz povoljan položaj krova kreće se od 5 do 8 godina, a uz subvenciju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost taj period skraćuje se na 3 do 6 godina i u slučaju minimalne subvencije. Uz poznatu stvarnu potrošnju kućanstva tijekom cijele godine te veličine i položaja krova može se puno točnije odrediti potrebna veličina elektrane za zadovoljenje vlastitih potreba za električnom energijom, ukupni troškovi izgradnje elektrane, a nakon toga i stvarni period povrata investicije.

Što s viškom struje?

– Od početka iduće godine više neće biti problema ako domaćinstvo proizvede više električne energije nego što potroši. Sve viškove opskrbljivač će otkupljivati te isplaćivati vlasniku elektrane na račun. Dosadašnjim načinom obračuna višak proizvedene električne energije rezultirao je prelaskom u nepovoljan model obračuna, pa se vlasnicima elektrana savjetovalo da potroše svu električnu energiju koju su proizveli. Sad se to mijenja, najavljuje Zebec, dodajući da Hrvatska već neko vrijeme potiče investicije u solarne elektrane, a nedavno je došlo i do promjene propisa vezanih za izdavanje odobrenja za priključenje tako da bi se ubuduće trebalo lakše dolaziti do suglasnosti za njihovo postavljanje i ubrzati priključenje.

Što je najisplativije?

– Svakako je najisplativije izgraditi solarnu elektranu za vlastite potrebe jer svaki kilovatsat koji proizvedete – ne trebate kupiti. U tom slučaju snaga elektrane ograničena je zakupljenom snagom u smjeru preuzimanja iz mreže HEP-ODS-a. U slučaju jednofaznog priključka najveća snaga elektrane je 3,68 kW, što je malo za domaćinstva, OPG-ove i slično te praktički neisplativo pa savjetujemo dokup snage, odnosno prelazak na trofazni priključak, veli Zebec, dodajući da je proizvodnja struje za prodaju nešto drugo pa se za to grade veliki sustavi, odnosno farme koje su upravo zbog toga osmišljene i izgrađene.

U Fondu najavili novi poziv

Iako neki ulažu u elektrane bez poticaja, većina ih ipak upotrebljava.
– Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost svake godine raspisuje poziv za subvencije koje se kreću od 40 do 80 posto. I za to pripremamo dokumentaciju koja uključuje projekt i suglasnost distributera električne energije za priključenje na mrežu.
No, treba imati na umu da se za rezultate čeka do godinu dana. Tako je prošle godine poziv bio raspisan 15. studenog, a rezultati se očekuju ovih dana. Isto tako sada se očekuje novi natječaj na čije će rezultate trebati čekati skoro do kraja iduće godine, ukazuje Zebec te naglašava da je upravo zbog toga sada krajnje vrijeme za pripremu projekta.

 

Za više informacija slobodni ste kontaktirati tvrtku:

Elzeb d.o.o
Kontakt osoba: Emil Zebec, 098/680-835
e-mail: [email protected]
Varaždinska 38, Dubrava Križovljanska

Home

(Piše: Snježana Zorković, Foto: Elzeb)

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE