Ekonomska i trgovačka škola u gostima kod učenika II. OŠ Čakovec

ETS Cakovec_citanje (3

Uz Međunarodni dan materinskog jezika učenici Ekonomske i trgovačke škole posjetili su 20. veljače II. osnovnu školu Čakovec. Svoje dojmove s gostovanja kod osnovnoškolaca donose učenice Helena Šardi i Lidia Vinković.

Helena Šardi, 4.G:

“Učenici 4.g razreda Ekonomske i trgovačke škole posjetili su II. osnovnu školu u Čakovcu. Učenici su zajedno s profesoricom Hrvatskoga jezika Senkom Sklepić i knjižničarkom Leom Resman-Borković posjetili osnovnoškolce kako bi obilježili Dan materinskoga jezika uz čitanje knjiga.

U susretu su sudjelovali učenici osmih razreda iz II. osnovne škole, a dobrodošlicu učenicima iz 4.g razreda zaželio je ravnatelj te učitelji Hrvatskoga jezika. Susret je započeo čitanjem ulomka iz djela Kristiana Novaka „Črna mati zemla“. Učenici su bili podijeljeni u skupine te su dobili različite zadatke. Skupine su se sastojale od učenika četvrtog i osmog razreda te su tako bila zastupljena različita razmišljanja. Razgovaralo se o navikama čitanja, najdražim lektirnim naslovima, izražajnom čitanju te o broju knjiga koje učenici pročitaju tijekom godine. Učenici četvrtog razreda pročitali su nekoliko ulomaka iz svojih najdražih djela te prokomentirali s osmašima dojmove. Učenici su nakraju izlagali zaključke do kojih je došla njihova grupa te podijelili s ostalima svoje dojmove. Druženje se završilo razgovorom o Ekonomskoj i trgovačkoj školi te upisima u srednju školu, a susret je bio zabilježen zajedničkom fotografijom. Učenici su se oprostili puni dojmova i s nadom da će se u budućnosti opet održati se sličan susret.

Lidia Vinković, 4.G:

Čitanje nas obogaćuje. Omogućuje nam da maštamo, sanjamo i zamišljamo. Naš rječnik postaje bogatiji, uči nas različitim svjetonazorima, a razvija mozak i govorničke sposobnosti. Svjesni važnosti čitanja te promicanja čitateljskih navika u mladih, odlučili smo na satu Hrvatskoga jezika posjetiti učenike II. osnovne škole Čakovec. Ponijeli smo papire, bojice, zadatke i knjigu po vlastitom izboru.
Nakon što su nas ugostili u svojem razredu, uslijedilo je druženje uz knjigu. Bili su to različiti romani iz svijeta znanstvene fantastike, ljubavni romani, ali i poneka zbirka kajkavskih pjesama. Razgovarajući, saznali smo da učenici čitaju svakodnevno, u školi, zajedno s roditeljima, a poneki i zaspu s knjigom u rukama. Najzabavniji su im satovi izborne lektire kada samostalno izlažu djela te imaju priliku podijeliti s ostalim kolegama svoje dojmove i komentare. Naravno, preporuke i aktualizacija također su dio njihova sata izborne lektire. Svi učenici osnovnih i srednjih škola, slažu se s obrazovnom reformom te smatraju da bi učenici trebali čitati više, ali prema vlastitom izboru. Isto tako, razgovarali smo o upisima u srednju školu, odnosno fakultet i o svakodnevnim učeničkim obvezama koje zaokupljaju naše mlade glave.
Velika je čast biti okružen mladim ljudima koji tek započinju svoje srednjoškolsko školovanje. Zajedničkim radom i motivacijom možemo stvoriti idealno društvo te naposljetku i kvalitetne mlade ljude koji će jednog dana voditi i stvarati. Kao maturalni razred, želimo im sreću pri upisu u željene srednje škole te im poručiti da uvijek, usprkos svakodnevnim obvezama, pronađu vremena da pročitaju nekoliko redaka svoje omiljene knjige. Knjiga nas obogaćuje.”

foto arhiva: ETŠ Čakovec

Ekonomska i tehnička škola Čakove

 

Ostavi komentar