DVD MAČKOVEC: Vatrogasac Krešimir Damiš izradio aplikaciju za lakše traženje hidranata!

Krešimir Damiš
Krešimir Damiš

Teško je povući crtu i godinu na izmaku prepisati pojedincu ili vatrogascu koji je na neki način obilježio godinu. Svaki dobrovoljni vatrogasac svojim zalaganjem, odricanjem i pojavom izdvaja svoje slobodno vrijeme da bude na raspolaganju kako mještanima, tako i zapovjedniku društva kada stigne poziv za intervenciju.

Krešimir Damiš, mladi programer iz Mačkovca, koji je aktivni član u vatrogasnom društvu Mačkovec, svakako spada u onaj krug vatrogasaca koji se istaknuo u godini na izmaku. Krešimir je dobrovoljni vatrogasac od malih nogu, a sada ide već i 29-ta godina ovog humanog i dobrovoljno poziva u vatrogasnom društvu, a na usluzi mještanima Mačkovca. Po zvanju je dočasnik I. klase, a između ostalog i voditelj vatrogasne mladeži te operativni član.

Krešimir je izradio vrlo funkcionalnu aplikaciju za android mobitele na kojima su prikazani vatrogasni hidranti. Sama izrada je trajala mjesecima, ponajviše radi slobodnog vremena kada je programer uhvatio i posvetio se tom radu. Aplikaciju je moguće besplatno skinuti i instalirati na Android mobitele, uz registraciju dobivate pregled hidranata po naseljima. Istu je još uvijek potrebno dopunjavati hidrantima na mjestu gdje se nalaze, uz moguću oznaku da li je hidrant ispravan, datum kada je pregledan i ostale potrebne podatke koji su od značaja vatrogascima prilikom korištenja. Osim vatrogascima, aplikacija je namijenjena i građanima te drugim firmama koji se bave vodovodom, kao npr. Međimurskim i Hrvatskim vodama.

Aplikacija je po karakteru terenska aplikacija i zasad dostupna samo na Android platformi (u budućnosti i u Operativnom sustavu Windows). Također plan je da aplikaciju prati i uredska aplikacija koja bi po karakteru bila web-aplikacija, a služila bi za izradu različitih izvještaja i grafičkih podloga koje bi bile korisne u održavanju postojeće hidrantske mreže i planiranju dogradnje ili izgradnje hidrantske mreže. Aplikacija trenutno za pohranjivanje podataka koristi besplatni hosting na kojem je dostupna MySQL baza podataka. Prema bazi aplikacija ostvaruje pristup preko PHP skripti koje prenose parametre prilikom upisivanja ili ažuriranja podataka.

Uz trud, zalaganje u vatrogasnom društvu te uzimanje svojeg slobodnog vremena za aplikaciju koja iz dana u dan dobiva danak slave Krešimir zasigurno zaslužuje da bude uvršten u povijest Hrvatskog vatrogastva baš zbog specifičnosti dobrovoljnog rada na vatrogasnom polju za mnoge mještane kako naše županije, tako i drugih koji se javljaju i uz pohvale za izradu aplikacije daju podršku daljnjem razvoju same platforme, a sve bez ijedne dnevnice ili novčane nagrade.

Ovdje svakako treba spomenuti i mentore vatrogasnih ekipa mladeži koji su na državnom vatrogasnom natjecanju prikazali odlične rezultate, Karla Črep – mentorica ekipe DVD-a Šandorovec koje su izborile CTIF natjecanje na kojem će nastupiti naredne 2019. godine u Švicarskoj Damir Mrazović – DVD Krištanovec i ekipa mladeži muški koja je postala viceprvak Hrvatske i Hrvoje Novaković, mentor ekipe DVD-a Gardinovec koji su na državnom natjecanju zauzeli 3. mjesto.

Ostavi komentar