18.8 C
Čakovec
Petak, 2 lipnja, 2023

Dva mala školska vrta za velike promjene

Udruga Biovrt zajedno s partnerskim školama PŠ Novo Selo Rok i OŠ Vratišinec od 01.11.2019.-31.08.2020. provodi projekt “Mali vrt za velike promjene” u sklopu kojeg su ovog proljeća zajedno s lokalnom zajednicom u OŠ Vratišinec oformili školski vrt. Time su napravili novi trajni edukativni alat u kojem će učiti ove i buduće generacije OŠ Vratišinec, a u njega su prenijeli dobre prakse koje su stekli tijekom 4 godina edukativnih programa u PŠ Novo Selo Rok.

Na edukacijskom programu od 10 predavanja o zdravom načinu života, očuvanju prirode i održivom razvoju sudjelovalo je 143 učenika obje škole. Na 23 vrtlarske radionice i 4 terenske edukacije aktivno su educirali učenike biovrtlarskih grupa škola ne samo o organskom vrtlarenju u školskim vrtovima, nego i puno šire.
Tako su tijekom lipnja educirali učenike u ustanovi Međimurska priroda o očuvanju bioraznolikosti i o očuvanju leptira plavca u novootvorenom centru “Med dvemi vodami”, gdje su se oduševili novim edukativnim sadržajima i zanimljivim edukacijama.

Početkom srpnja organizirali su i terensku edukaciju na ekološkim međimurskim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG-ovima). To je bila odlična prilika da učenici nauče više o ekološkoj proizvodnji hrane i načinima čuvanja starinskih vrsti sjemenja kao i bogatstvu raznolikosti istih, blagodati i važnosti raznolikog konzumiranja za naše zdravlje. Tako su biovrtlarske grupe učenika iz obaju partnerskih škola posjetile OPG Josipa Sabola u Donjoj Dubravi, OPG-u Nikole Siladi u Kotoribi i imanje Biovrta Silvije Kolar-Fodor.

Učenici su posjetili i školski vrt partnerskih škola – učenici PŠ N.S.Rok pogledali su školski vrt u OŠ Vratišinec i obrnuto, te se upoznali s njihovim primjerom u praksi. Školski vrt u PŠ Novo Selo Rok pokrenula je udruga Biovrt 2016. godine, a u OŠ Vratišinec 2020. godine u sklopu ovog projekta.

Udruga Biovrt je u sklopu projekta kreirala i edukativne alate: edukativnu društvenu memory igru “Upoznajmo biljno carstvo” gdje će učenici vježbati i pamćenje i prepoznati voće, povrće, cvijeće i ljekovito bilje u različitim fazama rasta. Silvija Kolar-Fodor napisala je istoimenu brošuru o biljkama koje uzgajamo u školskim vrtovima. Ovi trajni edukacijski alati obogatit će školski kurikulum učenjem na zabavan način generacijama učenika osnovnih škola u Međimurju i šire.

Napravili su i završni video projekta koji je bio premijerno prikazani na završnim konferencijama projekta u PŠ N.S.Rok i u OŠ Vratišinec.

Ovakvim projektima s trajnim edukativnim alatima i s puno praktičnih znanja stvaramo nove osviještene generacije koji će moći i sami napraviti velike primjene u društvu!

Projekt “Mali vrt za velike promjene” traje od 01.11.2019.-31.08.2020. i provodi ga udruga Biovrt – u skladu s prirodom kao nositelj u partnerstvu s I. osnovnom školom Čakovec i Područnom školom Novo Selo Rok te Osnovnom školom Dr. Vinka Žganca Vratišinec. Projekt financijski podržavaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Čakovec i Međimurska županija.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,587FanoviLajkaj
612SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE