DONJA DUBRAVA Biciklijada do Novog Zrina okupila veliki broj zaljubljenika u bicikliranje!

Biciklijada Donja Dubrava
Biciklijada Donja Dubrava

Kao posljednje događanje povodom Dana općine Donja Dubrava, održana je biciklijada do Novog Zrina. Ovo je treća godišnja biciklijada koju organizira Zaštitarsko-ekološka udruga Senjar iz Donje Dubrave povodom Dana općine.

Svake je godine ruta biciklijade tematska. Nakon posjeta Ropačama prije dvije godine, obilaska svih pilova i kapelica prošle godine, ove je godine u središtu pažnje bio Novi Zrin. Tematsku rutu osmislile su Darija Krušelj i Janja Kovač u suradnji s dr. sc. Anđelkom Vlašićem koji je održao predavanje o Novom Zrinu. 22 biciklista u dvorištu Doma kulture Zalan kao polaznoj točci pozdravila je Janja Škoda, predsjednica udruge. Nakon lagane polusatne vožnje kroz zaštićeni ornitološki rezervat Veliki Pažut svi su sretno stigli na obalu rijeke Mure. Tamo je 2001. godine podignut spomenik Novom Zrinu, utvrdi koju je 1660-ih gradio Nikola VII. Zrinski. U nadasve zanimljivom predavanju o političkim i vojnim okolnostima druge polovice 16. stoljeća bilo je govora o važnosti Mure kao granice između Habsburškog i Osmanskog carstva, vojnim taktikama, načinima ratovanja, ali i vođenja diplomacije. Istaknut je veliki stupanj istraženosti ove utvrde od strane mađarskih znanstvenika koji su točno utvrdili gdje se utvrda nalazila i izradili maketu kao rekonstrukciju utvrde.

Svi sudionici biciklijade dobili su i prigodan poklon – reflektirajuću traku za sigurnu vožnju biciklom s logom ZEUS-a i mjestom i godinom održavanja biciklijade. Ovo je do sada najposjećenija biciklijada, a organizatori će se potruditi da i sljedeće godine pripreme zanimljivu tematsku rutu uslijed sve većeg interesa.

Izvor, foto: Općina Donja Dubrava

Ostavi komentar