Dođite na drugu utrku dronova u Prelog 2. i 3.rujna!

utrka dronova

Croatia Drone Nationals Prelog 2017. hrvatsko je prvenstvo u utrci dronova, a održat će se u Prelogu 2. i 3.rujna.

I ove godine, u suradnji sa modelarskim aeroklubom “Zapad“ iz Zagreba, zmajarskim klubom “Rode“ iz Preloga, ekipom “Drone Racing Team Croatia“, te uz pokroviteljstvo Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, organizira se drugo prvenstvo Hrvatske u utrci dronova, koje će se održati na modelarskom aeromitingu u Prelogu, 2. i 3. rujna.

Natjecanje je otvorenog tipa, što znači da se očekuju natjecatelji iz Hrvatske i susjednih zemalja, jaka konkurencija i zanimljive utrke pune adrenalina i viška dijelova!

PRAVILA UTRKE: Utrke se voze (lete!) grupno, pod budnim okom direktora utrke, Zorana Ziralda. Po 4 natjecatelja u što kraćem vremenu moraju proći stazu koja se sastoji od prepreka, zastavica i vrata i oštrih zaokreta u sve 3 dimenzije. Staza je složena unutar prostora od 4000m2. Natjecanje se odvija kroz dva dana, te je podijeljeno u 3 faze. Prva je namijenjena za trening i upoznavanje staze u kojem natjecatelji voze nekoliko probnih vožnji. Na temelju najbržih postignutih vremena iz probnih vožnji slažu se grupe za sljedeću, kvalifikacijsku fazu. Natjecatelji s najboljim vremenima postignutim za prolazak 3 uzastopna kruga iz nekoliko kvalifikacijskih rundi prolaze dalje u finalnu, eliminacijsku fazu natjecanja, koja je podijeljena na četvrtfinalnu, polufinalnu i finalnu utrku.

dronovi progressof

Natjecatelji upravljaju svojim dronovima putem video-naočala ili monitora (FPV-first person view), pa tako imaju dojam da sjede u kabini svojih letjelica, a ti mali, ali brzi dronovi zuje i preko 100km/h!

Sama utrka je vrlo uzbudljiva i puna bliskih situacija, ali isto tako i sudara u zraku i sudara sa preprekama. Naravno, natjecatelji su ograđeni sigurnosnom mrežom tako da navijači i posjetitelji bez ikakvog straha mogu uživati u utrkama. Droneracing još nije postao sport ali bi mogao, ako se uspije 5. godina uzastopno održavati natjecanja, što i jest cilj u Hrvatskoj.

Prva nagrada za pobjednika u nacionalnoj konkurenciji bit će sudjelovanje na Europskom prvenstvu u utrkama dronova (http://ersa.eu.com/). Naš prvak će se tamo boriti u jakoj konkurenciji s oko 150 natjecatelja iz 30-ak zemalja za vrijedan nagradni fond.


Hrvatska Udruga Bespilotnih Sustava HUBS je udruga koja okuplja operatore i korisnike bespilotnih sustava u Republici Hrvatskoj, a temeljne djelatnosti Udruge su:

  • podizanje svijesti o sigurnim načinima uporabe bespilotnih sustava u komercijalne i rekreacijske svrhe,
  • suradnja sa zrakoplovnim vlastima RH u razvoju regulatornog okvira kako bi se postigao visoki stupanj sigurnosti operacija sustavima bespilotnih zrakoplova, a s druge strane njihova optimalna uporaba,
  • edukacija u području sustava bespilotnih zrakoplova, i ostalih besposadnih i autonomnih sustava (UGV, ROV),
  • organiziranje aeromitinga i sličnih skupova i manifestacija,
  • podrška domaćim i stranim tvrtkama za razvoj, uređenje i konkurentnost tržišta bespilotnih sustava.

Foto: Progressof

Ostavi komentar