Dobiveno 1,2 milijuna kuna za doškolovanje i osposobljavanje 103 ljudi

Pučko otvoreno učilište Čakovec novac doškolovanje1

Grad Čakovec je poslalo priopćenje za medije o dobivenim novcu za doškolovanje i osposobljavanje.

Priopćenje u nastavku prenosomo u cijelosti.

U utorak je u prostorima Pučkog otvorenog učilišta u Čakovcu održana početna konferencija projekta pod nazivom „Prvi sam izbor na tržištu rada – obrazovan, kompetentan i lako zapošljiv“. Njegova vrijednost je 1.264.035,45 kuna, a u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt su zajedno prijavili Pučko otvoreno učilište, Gradska razvojna agencija „ČAKRA“ te Hrvatski zavod za zapošljavanje PU Čakovec na Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.) Ministarstva znanosti i obrazovanja.

U narednih godinu i pol 40 odraslih polaznika završit će osnovnu školu, a 63 polaznika osposobit se za poslove zavarivača MIG-MAG postupkom, izrade obuće i operatora na računalu. Ovo je jedini takav program na području Međimurja, a njegova je najveća vrijednost što je usmjeren na dugotrajno nezaposlene osobe.

Kako je tijekom predstavljanja projekta naglasio gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, ovaj projekt odlično se uklapa u strategiju Grada Čakovca, u kojoj obrazovanje jedno od prioriteta. Projektom će se obrazovati ljudi i to za zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada, a njih 40 završit će osnovnu školu. To će našim poslodavcima koji imaju problema s nedostatkom radne snage, osigurati stručne djelatnike, a od novih zapošljavanja koristi će imati cijela zajednica. Grad Čakovec iz svog proračuna mnogo izdvaja za tzv. nadstandard u obrazovanju, u samom smo nacionalnom vrhu, kod nas je s obzirom na broj stanovnika najviše studenata, a sva ta ulaganja daju i mjerljive rezultate, rekao je Kovač te dodao da je ovaj projekt odlična nadogradnja i to usmjerena direktno na obrazovanje odraslih. Poželio je sreću i uspjeh svima koji su uključeni u njegovu provedbu.

Ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Čakovec Mario Zamuda rekao je da je ovo drugi projekt koji se trenutno provodi u ovoj ustanovi, a omogućuje im uvođenje novih programa i stjecanje iskustva. Dodatna vrijednost ovog projekta je opremanje novog informatičkog kabineta s pripadajućom opremom te izrada priručnika za sve programe koji će se provoditi tijekom projekta. Zaposlit će se i jedan romski pomagač u Učilištu, te osigurat će se prijevoz polaznicima za osnovnu školu.

– Trenutno na tržištu radne snage nema dovoljno raspoložive radne snage, a ovaj projekt usmjeren je upravo na doškolovanje odraslih za zanimanja koja trebaju domaćim poslodavcima – rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured Čakovec Marina Kodba. Polako dolazimo u situaciju da su na Zavodu prijavljene uglavnom osobe koje nemaju stručnu spremu za raspoloživa zanimanja ili su dugotrajno nezaposlene, a ovaj će projekt nekima od njih omogućiti da zaposle, naglasila je Kodba. Također, omogućit će se i naknadno osposobljavanje osobama koje će u sklopu projekta završiti osnovnu školu.

Projekt je pobliže predstavila Marina Kolarić iz ČAKRA-e, koja je voditeljica projekta. Inače, bespovratna sredstva odobrena su u sklopu poziva Podrška obrazovanju odraslih polaznika uključivanjem u prioritetne programe obrazovanja, usmjerene unapređenju vještina i kompetencija polaznika u svrhu povećanja zapošljivosti. Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je odluku o financiranju za ukupno 24 projekta u ukupnom iznosu od 30 milijuna kuna. Projekti koji su odobreni će se provoditi u 11 županija.

Foto: Grad Čakovec

Ostavi komentar