16.7 C
Čakovec
Utorak, 23 svibnja, 2023

DG Sport u Prelogu nove konobare pronašao u Ukrajini: Nova četvorka dobro je prihvaćena u novoj sredini!

Yurii Khomko (37), Vadim Moyseyets (22), Yullia Lypak (20) i Zholdak Nazarii (21) iz Lvivska novi su konobari Hotela Panorama u Prelogu. Svi su od reda izučeni konobari koji će svoj novi radni život graditi u gradu Prelogu.  Ideja o novoj radnoj snazi iz Ukrajine u Prelogu stigla je od gradonačelnika Ljubomira Kolareka koji je kontaktirao agenciju Croyal Work čiji je suosnivač Darko Dukić. Agencija ima sjedište u Ukrajini, a upravo su četiri mlada konobara stigla u Međimurje preko nje.

– Preko naše agencije trenutno je na području Međimurske županije zaposleno sedmero radnika iz Ukrajine, s tim da je sve počelo početkom 2019. godine, rekao je Darko Dukić iz agencije za zapošljavanje Croyal Work, te dodao kako neće stati samo na brojci sedam, jer postoji potražnja za inozemnim radnicima.

Direktorica DG Sporta Dragica Domjanić ovu je ideju prigrila prvenstveno zbog nove sinergije koja je rođena novom konobarskom četvorkom. Direktorica ističe kako je četiri mjeseca imala raspisan natječaj na koji se nitko nije javio.

– U zimskom periodu nije bio problem broj zaposlenih, ali na vrata je kucala ljetna sezona. Nadograđujemo vanjsku terasu, više je posla u ljetnim mjesecima. Dolaze svadbe, pričesti, krizme, opseg posla se s toplijim vremenom povećava. Zato sam pristala na ideju o inozemnim radnicima, jer ne možemo ništa izgubiti ako probamo, a za sad funkcionira i više nego dobro, rekla je direktorica Domjanić.

Kad su sređene radne dozvole, prvi su u stigli Yurii i Vadim. U nedjelju su saznali za novo radno mjesto, u petak su već stigli. Iako se nikad ranije nisu upoznali, postali su cimeri, a odluka o Hrvatskoj im nije teško pala jer imaju prijatelje koji su uglavnom sezonski radili na Jadranskoj obali i imali pozitivna iskustva.

– Odlično su se snašli, dogovoreni su svi uvjeti za rad i život, pa tako svo četvero imaju stan u blizini hotela Panorama, gdje mogu imati svoju privatnost i komociju izvan radnog vremena. Stvorena je nova pozitivna energija i odlična atmosfera, poručila je Dragica Domjanić.

Nova Ukrajinska četvorka počela je pohađati tečaj hrvatskog jezika, jer iako se s njima možemo sporazumjeti, za ovaj posao važna je dobra i jasna komunikacija. S novim i simpatičnim konobarima popili smo kavu na kojoj su s nama podijeli svoje prve utiske na Međimurje, posao, ali i kakav im je bio život u Ukrajini, te zašto su se odlučili na ovaj životni preokret.

Yurii dolazi iz grada Ivano-Frankivsk koji se nalazi u zapadnoj Ukrajini. U svojem radnom životu radio je na raznim lokacijama Europe, hotelima i restoranima, pa mu odlazak u Hrvatsku i nije bila teška odluka.

– Trebala mi je mala promjena, jer mi je zadnje radno mjesto bilo u rodnom gradu. Plaća u  hotelu s 5 zvjezdica bila je 300 eura, što je dovoljno za prosječan život, ali želim nova iskustva. Tako je u priču stigao Prelog. Mali, simpatičan grad, sve je blizu i jako sam zadovoljan, kaže Yurri.

22-godišnji Vadim iz grada Rivne koji se također nalazi u zapadnoj Ukrajini po zanimanju je tehnolog hrane, kao i pizza majstor. Ovo mu je prvi posao u inozemstvu, a s Yuriijem odlično funkcionira na poslu i stanu. Nakon tjedan dana dobili su nove cimere i Yulliju i Zholdaka.

Yullia i Zholdak osim što su mladi konobari, ljubavni su par. Dolaze iz istog grada, a trenutno uče sve što se mora znati u DG Sportu Prelog. Željni novog iskustva i rada uputili su se u Prelog. Dragica kaže kako su sad proširili svoju obitelj.

Nova četvorka uz stalnu plaću, dva neradna dana i osmosatno radno vrijeme, dobila je besplatan stan u blizini hotela. Iako se nikad ranije međusobno nisu upoznali, dobro se slažu, jer barem dolaze iz iste države i govore isti jezik. Pred njima je puno radnih i životnih izazova, a za početak usavršavanje hrvatskog jezika, a onda i međimurskog.

– Većina stvari je u konobarskom jeziku slična, primjerice kava s mlijekom, ali za gemišt i bambus mi u Ukrajini nismo čuli, našalio se Yurii.

Gosti su ih odmah prihvatili. Priča o Ukrajincima se proširila Prelogom, pa gostima nije čudno, već simpatično i ne zamjere ako novim konobarima moraju malo pomoći s jezikom. S ostalim osobljem u hotelu i restoranu kliknuli su na prvu, a prilagodbu su već prošli. Nova sinergija je stvorena, a koliko će ovdje ostati pokazat će vrijeme.

Foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,507FanoviLajkaj
612SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE