Deset dana stablo zapinjalo u mreži birokracije

drvo birokracija
Deset dana trajao je proces od kad se odlomila grana do uklanjanja opasnog stabla

Deset dana stajala je odlomljena grana nakon nedavnog nevremena koja je pala na dječje igralište u Nazorovoj ulici u Čakovcu.

Tek nakon toliko vremena su se pojavili djelatnici koji su ga počeli rezati, skrenula nam je pozornost jedna mama malog djeteta iz tog kvarta.

Nazvali smo u Čakom Ivicu Perhoča, tehničkog direktora i pitali zašto im je tako dugo treba za sanaciju tog stabla, no nije nam istog časa nije mogao dati odgovor. Ne zato da, kako je kazao, zaštiti eventualni propust na svoje firme, već zato što je rušenje drveća u javnom prostoru u Čakovcu postao “kafkijanski proces.”

Ovlaštenje za stanje stabala i ocjenu treba li ih rušiti ili kako postupati s njima, Grad Čakovec je povjerio ovlaštenoj firmi. Na temelju njihove suglasnosti ili odobrenja (neka nam nitko ne zamjeri pogrešnu pravnu formulaciju), ovlašteni službenik u gradskoj upravi izdaje nalog Čakomu. Tek nakon njega oni mogu intervenirati: srušiti ili podrezati stablo. Da nam skrati put, Ivica Perhoč nam se ponudio da će nam za deset minuta odgovoriti gdje je zapelo da ne obijamo pragove locirajući odgovornost zašto je za uklanjanje trebalo 10 dana. Javio nam se nakon obećanog vremena i kazao da se sada stablo stradalo u oluji u potpunosti uklanja, na temelju potrebnih papira. A gdje je zapelo? – U toj kafkijanskoj proceduri, koju smo opisali.

Tako smo istražujući banalni problem, zašto stablo nije uklonjeno odmah nakon oluje, otkrili kako smo postali majstori u stvaranju apsurda kada su banalne stvari u pitanju. U banalnim stvarima tjeramo transparentnost do apsurdnih granica. U ovom slučaju; da Čakom sam sebi “ne bi namještao rušenje stabala” izrodilo se u pravu kazališnu satiru.

Foto: Z. Vrzan

 

Ostavi komentar