Davor Bratković novi je zapovjednik čakovečke Zrinske garde

Zrinska garda
Alojz Sobočanec

Jučer je u čakovečkom hotelu Park održana 18. redovna sjednica Skupština Zrinske garde Čakovec.

O ostvarenim rezultatima sve nazočne izvijestio je Alojzije Sobočanec, predsjednik Zrinske garde Čakovec, koji je tom prigodom istaknuo kako su i tijekom 2016. godine nastavljene mnogobrojne aktivnosti vezane uz promociju i zaštitu povijesne, kulturne i vojničke ostavštine obitelji Zrinski i Frankopan, kao i zaštite i promocije hrvatske povijesti i kulture u domovini i inozemstvu. Tako je, nastavlja Sobočanec, obilježen 5. Spomendan Zrinskih i Frankopana, 345. obljetnica pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, 15. obljetnica osnutka Zrinske garde, 450. obljetnica junačke pogibije Nikole IV. Zrinskog, 450. obljetnica Sigetske bitke, 25. obljetnica oslobođena Međimurja od JNA, 352. obljetnica smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog i 25. obljetnica obrane i žrtava Vukovara i Škabrnje te Domovinskog rata, sve to ostvareno je u 2016. godini, koja je bila proglašena Godinom Zrinskih.

Na samoj Skupštini prihvaćene su i Odluke o razrješenju i imenovanju zapovjednika povijesne postrojbe. Naime, na osobni zahtjev dužnost zapovjednika razriješen je Ratimir Hrešć iz Čakovca, a novim je imenovan 45-godišnji Davor Bratković iz Čakovca, dok će dozapovjednici povijesne postrojbe biti Hrvoje Novak, Gordan Perčić, Hrvoje Goričanec, Mladen Obadić i Nenad Pongrac.

Davor Bratković
Davor Bratković

Isto tako prihvaćena je Odluka o pokretanju inicijative za osnivanje Instituta Zrinskih u Čakovcu te Odluka o proglašenju počasnih članova. Počasnim članovima Udruge postali su Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica RH i zagrebački poduzetnik Antun Mikec.

Zrinska garda broji 141 redovitog člana, a onih koji ih podupiru je preko dvjesto, tijekom protekle godine ostvareno je 117 nastupa Povijesne postrojbe, a za naj gardistu u prošloj godini Skupština je proglasila Vanju Štebiha koji je od 117 nastupa odradio čak 52, te je predložen za Nagradu Zrinskih Međimurske županije. Spomenimo i to kako je tijekom protekle godine provedeni postupak produženja zaštite naziva i odora Zrinske garde pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo. Tako je gardijska odora zaštićena do svibnja 2021. godine, a naziv, te grb i zastava Zrinske garde do 2026. godine. Sjednici Skupštine nazočili su dužnosnici iz političkog i vojnog vrha te crkvenog života.

Ostavi komentar