DAROVITI GIMNAZIJALAC DAVID KARLOVČEC: – I dobro poznavanje matematike pomoglo mi je postati državnim prvakom kemije

David Karlovčec - državni prvak kemija (11)
Uz priznanja naslov državnog prvaka Davidu je donio i nagradu od 1200 kuna

Svestrani učenik trećeg razreda prirodoslovno-matematičkog smjera Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec David Karlovčec briljantan je u matematici, informatici, kemiji, latinskom. Na ovoproljetnom Državnom natjecanju iz kemije u Splitu osvojio je 1. mjesto. Kaže, rezultat je to odličnih temeljnih znanja dobivenih u III. OŠ Čakovec, nastavak kvalitetne edukacije u čakovečkoj Gimnaziji, potpore osnovnoškolskih i srednjoškolskih učitelja te obitelji. David je navikao primati priznanja i nagrade sa županijskih i državnih natjecanja.

U prvom razredu Gimnazije osvaja na županijskom natjecanju u matematici drugo mjesto, a iz kemije i fizike prvo. U drugom razredu plasira se iz kemije na državno natjecanje. Paralelno s time u matematici na državnom natjecanju osvaja treće mjesto, a na županijskom natjecanju iz fizike bio je prvi. Znanja iz informatike proširuje u Udruzi mladi informatičari. Pogađate kad pomišljate da je i tu uspješan.

Učiti treba stalno

Davidu najviše imponira nevjerojatan osjećaj zadovoljstva što je postao državni prvak iz kemije. Mentor mu je bio profesor Krešimir Trojko, a savjetima je pomogla i profesorica Davorka Majetić. Provjera znanja sastojala se u dvosatnoj provjeri vještine izrade zadanog pokusa te dvosatnog testa iz teorije. Poznavanje matematike pomoglo mu je odlično riješiti sve zadatke iz kemije. Školski prijatelji raduju se njegovim uspjesima. A svi si međusobno pomažu kako bi ostvarili najbolje rezultate. Nagrada za državnog prvaka je poticajna. Uz knjige, majice i diplomu tu je i 1200 kuna koje je osigurala Pliva. Da bi došao do takvih rezultata potreban je svakodnevni rad:

– Od početka školske godine treba kontinuirano raditi. Neposredno prije natjecanja uči se za jedan predmet i više, po tri-četiri sata na dan. Školski kabinet za kemiju odlično je opremljen i to također pridonosi dobrim rezultatima. Zbog astme sam prošle ljetne praznike bio u Crikvenici i sudjelovao sam i na ljetnoj školi kemije u Rijeci. Održava je profesor i kemičar Tomislav Portada. To je također bilo vrijedno iskustvo.

Sljedeće godine bit će maturant. Na pitanje gdje planira nastaviti studij spremno kaže:

– Želim nastaviti školovanje i studiranje u Hrvatskoj, u Zagrebu. Možda na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Tata bi radije da odem studirati u inozemstvo, u Austriju.

Za brojne medalje i pehare u obiteljskom domu treba sve više mjesta

Odličan u šahu, plivanju i glazbi

Od šeste godine David se bavio plivanjem. I na plivačkim natjecanjima ubrao je pregršt medalja. S treninzima plivanja prekinuo je zbog astme. Od jedanaeste godine igra šah. Član je šahovskog kluba Sloboda iz Mihovljana s kojim također osvaja medalje:

– Šah sam naučio igrati uz roditelje, mamu Ružicu i tatu Sinišu. Tata sve rjeđe igra sa mnom šah jer kaže da mi više ne može konkurirati već mi biti samo biti sparing- partner.

David je svirao tamburicu i ukulele, a zna svirati i sintesajzer. Najviše božićne pjesme, pa sa sestrom Laurom za Božić priredi mali obiteljski koncert. Stiže na nogomet i šetnje, a za vrijeme školskih praznika voli pročitati neku popularno-znanstvenu knjigu. Računalne igrice ga više ne zanimaju. I sestra Laura ide bratovim stopama. Plesačica je u Vivoni, dobro joj ide informatika, matematika. Sigurni smo kako ćemo i o njoj još imati što reći i pisati.

foto: rr

David Karlovčec - državni prvak kemija (7)
Sestra Laura također ide bratovim stopama znatiželje i učenja

Ostavi komentar