Danas svoj imendan slavi Irena – božica mira!

Danas, 5. travnja imendan slave Irene. U grčkoj mitologiji je Irena (eirēnē εἰρήνη) boginja mira. U prijevodu ime znači- mirna, spokojna.

U pravoslavnoj crkvi se ovo ime širilo u srednjovjekovnoj Europi u znak poštovanja nekoliko svetica koje su nosile ovo ime. Irena je uobičajeno bilo u Istočnoj Europi jer ga je nosila carica bizantskog carstva u 8. stoljeću- Irena Atenska, prva bizantska carica. Tijekom svoje vladavine, obnovila je mnoga kršćanska idolopoklonstva i proglašena je i sveticom u pravoslavnoj crkvi.

Tako je Irena postalo osobito popularno ime među istočnim kršćanima. U grčkoj mitologiji Eirene (Irena) bila je grčka boginja koja je prenosila mir i bila je posebno cijenjena među drevnim Atenjanima. Grci su počeli graditi hramove za boginju Irenu (Eirene), nakon što su pobijedili pomorske bitke protiv Sparte, u znak zahvalnosti za mir koji je uslijedio nakon rata.

Često je prikazana noseći Demetrovog sina Plutusa, boga (prikazanog kao dijete) obilja i rog koji je prepun hrane. Izvan drevne mitološke figure, ime Irena nosilo je nekoliko svetaca. U srednjem vijeku imenovanje djece po svecima je bilo uobičajeno, pa se proširila i popularnost imena Irena.

 

 

Ostavi komentar