Dan antifašističke borbe obilježen u Prelogu i Murskom Središću

Dan antifašističke borbe Mursko Središće
Mursko Središće

Dan antifašističke borbe obilježen je u Murskom Središću i Prelogu.

Grad Mursko Središće poslalo je svoje priopćenje o ovome, koje prenosimo u cijelosti.

Dan antifašističke borbe obilježava se u spomen na 22. lipnja 1941. godine, kada je u šumi Brezovica pokraj Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. To je ujedno bio početak organizirane borbe protiv fašističkih i nacističkih okupatora u Hrvatskoj u kojoj je aktivno sudjelovalo više od petsto tisuća hrvatskih građana

Povodom Dana antifašističke borbe gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak i predsjednik Gradskog vijeća Grada Mursko Središće Zvonko Vrtarić položili su vijenac i zapalili svijeće ispred spomen ploča žrtvama 1. i 2. Svjetskog rata koje se nalaze kod dječjeg vrtića “Maslačak” u Murskom Središću.

Grad Prelog je na svoj intenetskoj stranici objavio vijest o obilježavanju istog praznika koju također prenosimo u cijelosti.

22. lipnja, Dan antifašističke borbe, Grad Prelog obilježio je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na Spomenik palim borcima, rad Luja Bezeredija, u parku Trg Slobode u Prelogu, u četvrtak 21. lipnja 2018. godine.

Svim se okupljenima, sa nekoliko riječi, obratio gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, a nazočili su i zamjenik predsjednika Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, vijećnici Gradskog vijeća Grada Preloga, predstavnici mjesnih odbora s područja Preloga. Dan antifašističke borbe je državni blagdan, a obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Hrvatskoj i Jugoslaviji.

Predstojeći pak praznik, Dan državnosti, Grad Prelog obilježit će Misom za domovinu, u ponedjeljak, 25. lipnja 2018. u 07,00 sati u Župnoj crkvi u Prelogu, te polaganjem vijenaca na Spomenik Domovinskom ratu, Trg bana Josipa Jelačića u Prelogu, na spomen ploči Sokač Ivanu u Oporovcu kod Doma kulture, te na spomenik Krešimiru Madiću u Čukovcu.

Foto: Grad Mursko Središće i Studio Vipro

Prelog

Ostavi komentar