ČIPS konferencija u Čakovcu drugi put zaredom okupila najveće hrvatske IT stručnjake

IT konferencija ČIPS 1

Druga po redu čakovečka IT konferencija ČIPS 4. svibnja je okupila najveće hrvatske IT stručnjake koji su podijelili s brojnom publikom svoje priče o uspjehu te podijelili važna razmišljanja o razvoju Hrvatske.

Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač otvorio je konferenciju i pozdravio sve prisutne.

„Moja misija od samog početka gradonačelničkog mandata bila je transformirati Čakovec u pametan grad i potaknuti obrazovanje mladih za poslove budućnosti. Ponosan sam što danas imamo priliku ugostiti uistinu najbolje hrvatske stručnjake na području IT-a i STEM-a, ali i pokazati što rade domaće uspješne informatičke udruge.“, izjavio je gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač.

Predavanje Nenada Bakića o budućnosti obrazovanja i društva posebno je naglasilo važnost digitalnog opismenjavanja nacije.

„U Kini se danas više od pola milijuna djece intenzivno bavi robotikom. To je trend koji ne smijemo zanemariti. Djecu moramo obrazovati za poslove koje će unaprijediti naše društvo, moramo se okrenuti budućnosti. Umjesto da se pitamo gdje je nečiji djed bio 1941. godine, moramo se zapitati – gdje će moje dijete biti 2031. godine?“, poručio je Bakić.

Na panelu naziva „Možemo li računanje prepustiti računalima“ sudionici Damir Sabol (Microblink), Toni Milun (Visoko učilište Algebra), Martin Josip Kocijan (državni prvak iz matematike 2017. godine) i Dejan Drabić (MIS Strahoninec) složili su da je znanje matematike neophodno prije uporabe aplikacije, ali i da je tehnologija danas znatno olakšala njezino učenje. Strahu od tehnologije nema mjesta jer je cilj njezine uporabe kreirati krajnji proizvod za korisnike, odnosno pojedince. Svi su se složili da je matematiku potrebno popularizirati, na čemu predano radi Udruga „Mladi informatičari Strahoninca“ (MIS), ali i nastaviti povezivati ovakve udruge s poslovnom javnošću, kako bi se pronalazili najbolji pojedinci koji će izrasti u stručnjake kojih danas itekako nedostaje u Hrvatskoj.

Vedrana Pribičević (ZŠEM) u predavanju o utjecaju startup tvrtki na globalnu ekonomiju naglasila je kako takve tvrtke počivaju na interdisciplinarnosti te da svaka inovacija uključuje široko obrazovanje, analize i kritičko razmišljanje.

Ana Spasojević iz Nanobita podijelila je know-how jedne od najpopularnijih hrvatske game development tvrtke posvećenju stvaranju mobilnih igara. Naglasila je kako se strani stručnjaci u sve većoj mjeri odlučuju za rad u tvrtki srednje veličine poput Nanobita i da je cilj Hrvatsku učiniti što privlačnijom zemljom za vrhunski kadar.

Milan Dukić iz Algebre naglasio je kako sve obrazovne ustanove moraju pratiti potrebe tržišta i omogućiti pojedincima diljem Hrvatske jednako kvalitetno obrazovanje. Mladi se moraju početi pripremati za poslove budućnosti koji možda trenutno i ne postoje, ali će uskoro zauzimati važno mjesto na tržištu rada.

Konferenciju je zaključila interaktivna radionica Ivana Kunovića u kojoj su srednjoškolci imali priliku okušati se u programiranju malog ugradbenog računala.

Više informacija na http://www.cips.com.hr/ i Facebook stranici ČIPS-a.

Ostavi komentar