Cilj multilateralne konferencije u M. Središću je povezivanje Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske

multilateralna konferencija Mursko Središće

U novootvorenom Centru za kulturu „Rudar“ u Murskom Središću održana je 14. multilateralna konferencija načelnika i gradonačelnika.

Uz domaćina gradonačelnika Grada Mursko Središće Dražena Srpaka, konferenciji su nazočili zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, načelnici međimurskih općina, ispred Regionalne i razvojne agencije REDEA voditelj Odjela za razvoj gospodarstva  Jako Horvat te gosti iz susjedne Slovenije i Austrije.

Cilj Multilateralne konferencije je povezivanje država Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske, razmjena iskustava, te suradnja na zajedničkim projektima koji će doprinijeti razvitku i boljitku svih četriju država.

Rijeka Mura okosnica je sviju nas!

Otvorivši konferenciju gradonačelnik je predstavio grad, njegovu kulturološku, povijesnu i izuzetnu poduzetničku te gospodarsku scenu koja Mursko Središće predstavlja kao jedno od ključnih ekonomskih područja Međimurja.

Mi smo mjesto na Muri koje povezuje sve nas danas ovdje. Kao najsjeverniji grad Lijepe naše, ulažemo u turizam, ali i u zapošljavanje naših sugrađana te iz toga kontinuirano bilježimo pad nezaposlenosti na što smo izuzetno ponosni – rekao je te prezentirao sve važne segmente u promotivnom videu Murskog Središća.

Uz sedam točaka dnevnog reda, dan je primjer međusobnog povezivanja i razmjene iskustva jedinica lokalnih samouprava, koje doprinose razvitku, unapređenju, lakšem provođenju investicija, projekata na regionalnoj, lokalnoj i nacionalnoj razini.

Izuzetno sam sretan što se ovaj susret događa upravo ovdje. Međimurje je mala županija, ali po kapacitetima, onome što ima za ponuditi i razvoju izuzetno velika. Kao što je rečeno, rijeka Mura nas spaja, a upravo je naša misija da zajedničkim projektima pridonesemo zadovoljstvu i boljoj budućnosti svih naših žitelja – istaknuo je zamjenik Grivec koji je ujedno i pohvalio organizatore 14. bilateralne konferencije.

Kako je i jedan od primarnih ciljeva konferencije umrežavanje te spajanje regionalnih i razvojnih agencija, predstavnik REDEA-e nazočnima je prezentirao dosadašnje, ali i buduće projekte koje provode, a koji bi mogli biti od izuzetnog značaja za povezivanje i suradnju između Međimurske županije, grada Mursko Središće te susjednih Austrije i Slovenije.

Gradonačelnik Bad Radkersburga Heinrich Schmidlechner izrazio je veliko zadovoljstvo da se današnja konferencija održava u Gradu Mursko Središće, koji se do sada iskazao i pokazao da se rad i trud isplati, da grad raste, razvija se i nudi svojim građanima mnoštvo društvenih, kulturnih i obrazovnih programa. Čestitao je na novootvorenom Centru za kulturu „Rudar“ i istaknuo da je bit konferencije povezivanje svih četiriju država, rijeka Mura koja povezuje države i koja će doprinijeti ka daljnjem razvitku.

Regionalne razvojne agencije Međimurske županije, Občine Lendave, Grada Lenti i Bad Radkersburga predstavile su svoje poslovanje i projekte koje su provele i koje provode, te mogućnosti buduće suradnje na zajedničkim projektima.

Uz predstavljanje projekata, teme o kojima se također raspravljalo jesu; Lendava prijestolnica kulture 2025. godine, 100 godina granice KULT, Biosferno područje i Park prirode duž rijeke Mure i suradnja i upravljanje sustavima zaštite od poplave na područjima uz rijeku Muru.

Ostavi komentar