ČETIRI PRIČE O USPJEHU – okrugli stol frizera u Gospodarskoj školi Čakovec

frizeri Gospodarska skola Cakovec (1)
Sudionici okruglog stola u Gospodarskoj školi Čakovec

Prvi okrugli stol frizera na temu „Četiri priče o uspjehu“ održan je u Gospodarskoj školi Čakovec 27. studenog 2017. godine. Inicijativu je pokrenula nastavnica frizerstva Nives Kocijan koja je pozvala četvero vrlo uspješnih mladih frizera sa zavidnom frizerskom karijerom kako bi se predstavili učenicima i govorili o tijeku svog profesionalnog puta.

Do sada su učenici prolazili različite oblike edukacije od frizerskih revija, natjecanja i seminara, a s ovim oblikom edukacije susreli su se po prvi put.

Na okrugli stol koji je bio održan za sve učenike zanimanja frizer bili su pozvani nekad učenici frizeri Gospodarske škole Čakovec i Srednje strukovne škole Varaždin. Frizeri koji su pričali svoje priče o uspjehu bili su: Ivana Oletić, Darko Purić, Mario Vidaček i Josip Križnjak.

frizeri Gospodarska skola Cakovec (2)

Najvažniji dio edukacije bila je interakcija između učenika i frizera. Učenici su postavljali konkretna pitanja frizerima na koja su oni smjelo odgovarali.

Učenici su pitali frizere zašto su odabrali zanimanje frizera, kada su otvorili svoj salon, što misle o današnjem školovanju frizera, imaju li neugodna iskustva u salonu, što ih najviše motivira za rad, postoji li ljubomora među frizerima, kako je to biti poznati frizer, zašto je važna edukacija frizera, s kojim preparatima rade, koliko dugo se pripremaju za natjecanja, kakve su im cijene u salonu, može li se od frizerstva dobro živjeti, kakvi su klijenti poznati pjevači i glumci, što očekuju od svojih učenika, od kuda crpe ideje za frizerske kreacije, tko je najponosniji na njihove uspjehe, kakvi su oni sami bili učenici, što bi mijenjali u školovanju frizera. Nisu zanemarili i pitanja vezana uz njihove hobije, odmor, putovanja, stil odijevanja i značenje njihovih tetovaža.

Frizeri su imali prilike iznijeti i svoja mišljenja o obrazovanju, pitati učenike o njihovim ciljevima, razgovarati s učenicima o praktičnoj nastavi. Nisu izostali i savjeti učenicima o motivaciji, mogućnostima njihovog napredovanja, zapošljavanju, otvaranju obrta.

Na kraju nastavnica Nives Kocijan rekla je: „Ovakav tip edukacije za učenike planirala sam već dulje vrijeme i zadovoljna sam što je ideja napokon realizirana. Pozvani frizeri s oduševljenjem su prihvatili poziv, a učenici jedva dočekali čuti njihove priče o uspjehu. Veseli me što sam upravo te frizere nekad poučavala osnovama struke, a danas imam prilike i te kako puno naučiti od njih samih. Međusobno se poznajemo dulji niz godina i mogu zaključiti da su to frizeri koji i dalje grade karijeru vrijednu divljenja. Mladi su to ljudi koji su već u svojim srednjoškolskim danima bili strahovito uporni, marljivi, educirali se, točno su znali što žele i imali su jasno definirane svoje ciljeve. Danas to i nije običaj kod novijih generacija. Stoga su priče frizera bile itekako motivirajuće za naše učenike danas. Mogu zaključiti da u svim segmentima ovi danas poznati frizeri mogu biti uzor mladim naraštajima frizera. Hvala im na tome.“

frizeri Gospodarska skola Cakovec (3

Ostavi komentar