15.8 C
Čakovec
Petak, 2 lipnja, 2023

Četiri pjevačka zbora pjevanjem su “zibali” Vincekovu zipku u Vratišincu

Četiri pjevačka zbora pjevala su na 4. Festivalu pjevačkih zborova Vincekova zipka u Domu kulture u Vratišincu.

Domaćin i organizator susreta je bio Mješoviti zbor Dr. Vinko Žganec, a organizirali su ga u čast obljetnice rođenja akademika i etnomuzikologa dr. Vinka Žganca, rodom iz Vratišinca. On je za života sakupio oko 25 tisuća narodnih napjeva i običaja, ne samo iz Međimurja već i drugih krajeva gdje žive Hrvati.

Ovogodišnju četvrtu Vincekovu zipku otvorio je domaćin, Mješoviti zbor Dr. Vinko Žganec, koji je osnovan 2015. godine, a odnedavno ga vodi Antonija Jurinec. Zbor je otpjevao Megla se kadi, Pod kopinom, Devojčica žito žela i Lijepo pjevam.

Mješoviti pjevački zbor Josip Vrhovski Nedelišće

Mješoviti zbor Josip Vrhovski iz Nedelišća, osnovan je 1998. godine, ali je svojim pjevanjem obišao mnogobrojne domaće i inozemne pozornice i međunarodne festivale. Najpoznatiji je po organizaciji čuvenog Božićnog koncerta u Nedelišću. Pred publikom u Vratišincu otpjevali su Stopram sam se oženil, Vuprem oči i Naše malo misto iz čuvene istoimene domaće serije, kojom su osvojili simpatije publike. Solo dionicu Roka Prča, otpjevao je solist Ivan Fučko. Zbor vodi prof. Branimir Magdalenić.

Pjevački zbor Podravina iz Ludbrega

Pjevački zbor Podravina iz Ludbrega među izvođačima na Vincekovoj zipki ima najdužu tradicijiju, 140 godina zborskog pjevanja i 110 godina djeluje pod imenom Podravina. Vodi ga prof. Sanja Štefan. Izveli su tri skladbe: Zelena dobrava, Zvezde nad menom i Stare kleti.

Pjevački zbor KUD-a Mura Mursko Središće

Susjedni Mješoviti zbor KUD-a Mura iz Murskog Središća djeluje pod tim imenom od 1997. godine, a pjeva klasičnu, sakralnu i narodnu glazbu. Vodi ga, dirigira i prati na klaviru Marijana Trstenjak. Izveli su tri skladbe: Sprevajaj me draga, Stal sam si ja rano i Oko jene hiže.

Marija Paula Radiković

Između nastupa zborova je Marija Paula Radiković, učenica OŠ Dr. Vinka Žganca Vratišinec recitirala pjesmu Fala ti Božek za Međimurje. Program je vodio Dejan Šantl. Na kraju nastupa je Katarina Kukovec, predsjednica Mješovitog zbora dr. Vinko Žganec predala predstavnicima svih zborova priznanja u zahvalu za nastup na ovogogodišnjoj Vincekovoj zipki i najavila novi susret dogodine. Frastival podupire Općina Vratišinec, a Mihael Grbavec, načelnik i Milena Granatir, predsjednica Općinskog vijeća bili su i u publici.

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,588FanoviLajkaj
612SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE