Čestitka gradonačelnika Grada Čakovca povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

stjepan kovac
Stjepan Kovač, gradonačelnik Čakovca

“Oluja” je najsvjetliji dio Domovinskog rata

Povodom praznika Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač uputio je čestitku u kojoj stoji:

Poštovane sugrađanke i sugrađani!

Trenutak kad se nad upravo oslobođenim Kninom zavijorila hrvatska trobojnica, svima nama trajno je urezan u pamćenje. Tim je činom praktički završila četverogodišnja pobuna i okupacija velikog dijela hrvatskog teritorija. Tog petog kolovoza 1995. godine Hrvatska je svima pokazala da se može obraniti te vlastitim snagama osloboditi svoju zemlju.

Pobjeda u Domovinskom ratu izvojevana je ponajprije nacionalnim jedinstvom i odlučnošću i hrabrošću hrvatskih branitelja. Uzimajući oružje u ruke, bili su vođeni stoljetnim snom naših predaka o slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj te ih u tome nikakva sila nije mogla zaustaviti. Vojno-redarstvena akcija „Oluja“ danas je najsvjetliji dio Domovinskog rata te moderne hrvatske povijesti jer je neprijatelj pobijeđen vojnički čisto, uz minimalne žrtve i to u samo nekoliko dana.

Petog kolovoza slavimo činjenicu da smo oslobodili svoju zemlju, iskazujemo zahvalnost našim ratnicima i herojima, ali se prisjećamo i onih koji se s bojišnica nisu vratili. Ovaj praznik još je jedna prilika da im zahvalimo na njihovoj žrtvi te podsjetimo sve, a posebno najmlađe, da je u današnju Hrvatsku ugrađeno mnogo ljudskih života.

To trebamo imati na umu kad tražimo rješenja za izazove koji su danas pred nama. Možda nam izgledaju teško rješivi, no nisu ništa prema ratu koji je Hrvatskoj nametnut početkom 90-tih godina prošlog stoljeća. A u tom smo ratu zahvaljujući odlučnosti i jedinstvu pobijedili!

Sretan Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Gradonačelnik Stjepan Kovač

Ostavi komentar