Centar zajednici – novi program Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec otvoren za javnost

Centar zajednici

Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec pokreće program Centar zajednici namijenjen roditeljima djece s teškoćama, učiteljima i stručnim suradnicima u redovnim školama, odgojiteljima i svima zainteresiranima. Predavanja će biti u javnom prostoru – multimedijalnoj dvorani Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec.

Centar već deset godina aktivno surađuje s lokalnom zajednicom i na ovaj način želi vratiti doprinos koji zajednica pruža Centru. Zahvaljuje svim donatorima, volonterima, partnerima i suradnicima, koji su zajedno s Centrom proteklih deset godina radili na organizaciji, promociji i provedbi različitih aktivnosti za osobe s intelektualnim teškoćama. Aktivnosti koje provodi u suradnji s različitim dionicima iz lokalne zajednice – privatni poduzetnici, pojedinci, jedinice lokalne samouprave – jesu aktivnosti koje proizlaze iz autonomije škole i koje škola sama oblikuje prema vlastitim strateškim odrednicama – vrijednostima, misiji i viziji.

Centar zajednici je program kratkih javnih predavanja koja će se održati u multimedijalnoj dvorani Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec. Predavanja će biti povodom obilježavanja vrlo značajnih dana za polaznike Centra, a sve će predavanja početi u 18 sati.

21.3.2019.

Svjetski dan osoba s Downovim sindromom.

(Anita Marciuš, prof. log.; Laura Barat, mag. rehab. educ.)

Multimedijalna dvorana Knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec, 18 – 19 sati

Na predavanju će biti riječi o najvažnijim dijelovima rada logopeda s osobama s Downovim sindromom: oralnoj motorici i globalnom čitanju. Bit će prikazane metode i materijali uz pomoć kojih djeca s Downovim sindromom mogu usvajati nastavne sadržaje i uvježbavati vještine važne za svakodnevno funkcioniranje.

2.4.2019.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu.

(Emina Braniša, mag. rehab. educ.; Damira Braniša, mag. rehab, educ.)

Multimedijalna dvorana Knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec, 18 – 19 sati

Na predavanju ćemo objasniti uzroke ponašanja kao što su razdražljivost, izrazita osjetljivost na dodire, stalna potreba za kretanjem ili sjedenjem, česta spoticanja, padovi, vrištanje u gužvama, preferiranje određene vrste hrane… te ćemo dati odgovore kako djetetu s navedenim ponašanjima učiniti dan lakšim. Drugi dio predavanja bit će posvećen prilagodbi podučavanja karakteristikama djece s poremećajem iz spektra autizma. Predavačica će dati smjernice kako organizirati prostor, strukturirati vrijeme i materijale u radu s učenicima s poremećajem iz spektra autizma.

6.5.2019.

Dan osoba s cerebralnom paralizom.

(Ana Svetec Škudar, mag. rehab. educ.)

Multimedijalna dvorana Knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec, 18 – 19 sati

Na predavanju će biti riječi o programu neuro-senzo-motorne integracije refleksa i njegovoj primjeni u radu s djecom s cerebralnom paralizom. MNRI program koristi se u svrhu unapređenja motoričkog, kognitivnog, govorno-jezičnog i emocionalnog razvoja djece s cerebralnom paralizom.

MNRI program teorija je koju stručnjaci često nazivaju poveznicom koja nedostaje, a koja podrazumijeva prirodne neinvazivne pokrete koje mogu naučiti roditelji i stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom.

Sva su predavanja uvodnog karaktera.

Ana Svetec Škudar
Anita Marciuš
Damira Braniša
Emina Braniša
Laura Barat

Ostavi komentar