Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu otvara se 17. travnja!

Sredinom travnja svoja vrata otvorit će Centar za posjetitelje u Križovcu koji će zahvaljujući projektu „Med dvemi vodami“ postati središte promicanja posebitosti  prirodnih vrijednosti Međimurja. Prenosimo izvješće Međimurske županije u cijelosti:

Župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenica ravnateljice Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA Ana Kralj i ravnatelj Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode Siniša Golub obišli su radove rekonstrukcije i izgradnje koji su pri samom završetku.

Projekt „Med dvemi vodami“ vrijedan je više od 12 milijuna kuna te povezuje 3 projektne aktivnosti – Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu, Edukacijsko-interpretacijski centar „Matulov grunt“ u Frkanovcu i Eko-turističke poučne pješačke i biciklističke staze „Svetomartinska Mura“ na području Općine Sveti Martina na Muri.

– Projektom će se unaprijediti turistička infrastruktura, ali ono što je najvažnije, nastat će lokacije na kojima će posjetitelji moći naučiti o važnosti i bogatstvu međimurske prirode. Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu predstavlja ključnu točku na samom ulazu u Regionalni park Mura-Drava koja će u obliku prirodoslovnog muzeja informirati posjetitelje o posebitostima prirodnih vrijednosti našeg kraja., podsjetio je ravnatelj Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode Siniša Golub.

Građevinskim i zanatskim radovima obuhvaćena je rekonstrukcija vanjskog i unutrašnjeg dijela zgrade te okućnice, a Centar za posjetitelje imat će dvije galerije sa stalnim interpretacijskim postavom, prostor suvenirnice, brvnaru „Moj hrast Adam“ i tematsko dječje igralište „Rječica“.

Četvrtina Međimurja nalazi se u području Regionalnog parka Mura-Drava koji obuhvaća prekrasne zaštićene prirodne krajolike i područje ekološke mreže. Ulaganjem u posjetiteljsku infrastrukturu želimo unaprijediti sustav upravljanja našom prirodnom baštinom u svrhu održivog društveno-gospodarskog razvoja Međimurja, a uređenjem Centra za posjetitelje u Križovcu uspostavit će se suvremena turističko-informativna točka koja će na inovativan način interpretirati i prezentirati prirodnu baštinu.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec te dodao: – Ne samo da stvaramo kvalitetnu i atraktivnu turističku ponudu koja će pridonijeti povećanju održivosti turizma, već će Križovec postati točka u koja će uz turiste, privlačiti brojne zaljubljenike u prirodu, školarce i stručne posjetitelje koji će se moći educirati o prirodnim vrijednostima  Međimurja.“

Radovi u Križovcu bit će okončani do 10. ožujka te će Centar za posjetitelje biti u probnom radu do sredine travnja. Planirani datum otvorenja je 17. travnja – međimurski dan rijeke Mure, u sklopu programa povodom obilježavanja Dana Međimurske županije 2020. godine.

 

izvor: Međimurska županija

Ostavi komentar