Centar dr. Rudolfa Steinera iz Donjeg Kraljevca: Sve veći interes za edukacije o biodinamičkoj poljoprivredi diljem Hrvatske

U organizaciji LAG-a Strossmayer na gospodarstvu srednje strukovne škole Antuna Horvata u Trnavi kod Đakova djelatnice Centra Rudolfa Steinera održale su 31. svibnja predavanje i radionicu o metodama i principima uzgoja u biodinamičkoj poljoprivrednoj praksi.

Edukaciju su uz epidemiološke mjere provele ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec i stručna suradnica Amalka Vukelić, a prisutno je bilo tridesetak polaznika.
U djelu radionice prikazano je dinamiziranje preparata 500 – gnoj iz roga te je pripremljena pasta za bijeljenje drveća. Prilog s edukacije u Đakovu prikazan je i na poznatoj emisiji HRT-a Plodovi zemlje.

Na poziv općine Mošćenička Draga 27. svibnja također je organizirana edukacija o biodinamičkoj poljoprivredi. Prisutno je bilo četrdesetak poljoprivrednih proizvođača iz područja Primorsko-goranske županije. Djelatnice Centra upoznale su nazočne s nastankom i trendovima i važnosti ekološke i biodinamičke poljoprivrede. U praktičkom radu prikazano je kako i gdje koristiti biodinamičke pripravke te dinamiziranje pripravaka za izradu čajnih kupki za sjeme prije sjetve.

Vrlo uspješno nastavlja se suradnje i sa Istarskom županijom. Stoga je u Motovunu 20. svibnja u vinariji Roxanich provedena treća po redu radionica o izradi biodinamičkih pripravaka za proizvođače iz te županije.

Prikazan je rad s pripravkom 501 – kremen iz roga, te pripravkom 500 – gnoj i roga, a pripremljeni su i čajevi od biljaka za gnojidbu. Na radionici je sudjelovalo tridesetak proizvođača iz Istre, maslinari, vinari i ostali zainteresirani. Sara Rožanić iz vinarije Roxanich naglasila je da su im upravo suradnja i savjeti iz Centra dr. Rudolfa Steinera uvelike pomogli da krenu u razvoj vlastitog vrta, nasada ljekovitog bilja i voćnjaka. Hotel i vinarija žele što više visokokvalitetne vlastite hrane i vina iz biodinamičkog uzgoja ponuditi svojim gostima, koji i sami to traže, rekla je Sara Rožanić.

Nastavlja se i suradnja sa Zadarskom županijom pa je na poziv Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije 23. lipnja za njihove poljoprivredne proizvođače održana edukacija u Poduzetničkom inkubatoru Biograd na Moru.
Kako saditi, sijati i dinamizirati pripravak 500 podučili smo i male vrtlare iz Dječjeg vrtića Dječji svijet iz Varaždina kada smo 10. lipnja na njihovom imanju održali pokaznu radionicu u Gornjoj Voći.

Sve je veći interes i studenata raznih područja za rad i projekte koje provodi Centar dr. Rudolfa Steinera. Tako su nas 14. svibnja posjetili studenti visoke škole Bernays, dok je predavanje studentima svih godina preddiplomskog studija Sveučilišta Sjever u Koprivnici održala ravnateljica Dijana Posavec.

Aktivnosti Centra poznate su i van granica Hrvatske pa smo stoga na poziv euro parlamentarke Biljane Borzan 4. lipnja sudjelovali na “Konferencija o upotrebi pesticida i antibiotika u EU poljoprivredi”. Centar dr. Rudolfa Steinera kao jedan od panelista predstavljala je stručna suradnica Amalka Vukelić, koja je ujedno i predsjednica odbora za ekološku poljoprivredu pri Hrvatskoj poljoprivrednoj komori.

U Centru dr. Rudolfa Steinera nastojimo kroz prijenos znanja, iskustva i prakse podučiti poljoprivredne proizvođače o biodinamičkom načinu uzgoja hrane kao održivom rješenju za izazove zaštite okoliša, socijalne i prehrambene politike 21. stoljeća a koje je u potpunosti u skladu sa Europskim zelenim planom. Istovremeno radimo na senzibiliziranju i osvještavanju potrošača o vrijednosti i kvaliteti ekološke a posebice biodinamičke hrane!

Aktivnosti koje provodi Centra dr. Rudolfa Steinera pod pokroviteljstvom su Ministarstva poljoprivrede.

Piše: Josip Šimunko

Ostavi komentar