ČAKOVEČKE VJEVERICE Nakon Perice i Zrinke, stigli Ivica i Marica

U nastambu postavljenu u Perivoju Zrinskih uselio se novi par crvenih vjeverica. Nastavak je to projekta „Repopulacija obične ili crvene vjeverice u Perivoju Zrinskih u Čakovcu, a koji u suradnji sa Zoološkim vrtom Grada Zagreba, Gradom Čakovcem, Javna ustanova Međimurska priroda i tvrtkom „Cedrus“  d.o.o. Čakovec, provode učenici I. osnovna škola Čakovec.

Učenici nisu krili oduševljenje novim stanovnicima čakovečkog parka. Sedmogodišnja mužjak i ženka  odmah su dobili imena – Ivica i Marica. Za razliku od Pere i Zrinke, para vjeverica koji je iz nastambe izašao na proljeće, riječ je o iskusnom paru koji je već imao nekoliko legla, pa se može očekivati da će imati i mlade. Novi će par vjeverica u nastambi prezimiti, te na proljeće biti pušten u Perivoj Zrinskih.

To je dio projekta Repopulacija obične ili crvene vjeverice na područje Perivoja Zrinski u Čakovcu. U projektu sudjeluju i osnovnoškolci. Koji su, među ostalim, osmislili logotip projekta te tijekom terenske nastave rade na monitoringu vjeverica. Uoči dolaska novog para uredili su im nastambu. Postavili su stelju te vjevericama rasporedili hranu.

Vjeruje se kako će se vjeverice dobro prilagoditi životu u Perivoju te pridonijeti cilju projekta – ojačavanju populacije crvenih vjeverica u prirodi. Crvena vjeverica (Sciurus vulgaris) jedina je europska vrsta iz porodice Sciuridae. Prema IUCN-ovom popisu ugroženih vrsta populacija im je u opadanju. Najviše ih ugrožavaju gubitak i fragmentacija staništa, a u nekim dijelovima Europe i siva vjeverica, invazivna vrsta doseljena iz Sjeverne Amerike. Crvene vjeverice imaju veliku ekološku ulogu u procesu prirodnog pošumljavanja te održavanju prirodne ravnoteže, poručili su u priopćenju iz Grada Čakovca. 

Pitali smo gradonačelnika Kovača kako žive čakovečke vjeverice?

Podsjetimo da smo pred mjesec dana pitali gradonačelnika Kovača što se događa s prve dvije vjeverice koje su stigle prošle zime. Evo što je odgovorio:

– Pero je još uvijek u parku, Zrinka je nažalost poginula pod kotačima automobila prilikom izlaska iz parka. Moram napomenuti to je projekt Zoološkog vrta i I. Osnovne škole Čakovec. Zoološki park je obećao da ćemo dobiti još šest jedinki, na tome se radi, kratko je poručio gradonačelnik, te dodao kako uvijek podržava projekte u kojima su uključena djeca, te uče kako brinuti o životinjama.

 

Ostavi komentar