ČAKOVEČKA KNJIŽNICA: Vrsni planinari Anica i Velimir donose filmsku priču o planinarsko-turističkom putovanju po Ukrajini

Ukrajina Anica Vrbanec i Velimir Mackovic (2)
Anica i Velimir na najvišem ukrajinskom vrhu Goverla (2061 m/nv)

– Nakon višesatnog hoda po planini, dobro će doći boršć-ukrajinska juha od cikle, ili šašlik-jelo slično našim ražnjićima, a sve se može zaliti ukrajinskim tekućim kruhom-pivom, koje nigdje u Europi nije jeftinije. tek dio je impresija s prošlogodišnjeg planinarenja i turističkog putovanja u Ukrajinu dvoje čakovečkih vrsnih planinara Anice Vrbanec i Velimira Mačkovića.

U utorak 5. veljače u multimedijalnoj dvorani Knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec održat će prezentaciju tog putovanja kroz projekciju filma “Planinarsko-turističko putovanje po Ukrajini 2018”.

Ukrajina Anica Vrbanec i Velimir Mackovic (3)

Prikazat će se obilazak gradova Kijev, Odessa i Lavov s usponom na najviši vrh Ukrajine Goverla (2061 m/nv). Anica i Velimir dugogodišnji su zaljubljenici u putovanja, prirodu i planinarenje. Članovi su HPD Međimurje Čakovec.

– Hoverla (ruski), Goverla (ukrainski), je najvišlji vrh Ukrajine i nacionalni simbol. Samo ime znači »teško savladljiv vrh« (rumunski) a sam pogled s vrha se isplati utrošenog znoja i truda. Na vrhu su dva križa i jedan betonski spomenik (do 1991. spomenik u čast Crvene armije), ukrajinska zastava i kameni obelisk s grbovima svih ukrajinskih oblasti (županija). Samo brdo je više nego prepuno brojnih Ukrajinaca koji uspon na goru Goverlu smatraju svojom nacionalnom obavezom i ponosom. Postoje dani kada partijski blok Naša Ukraina (pod vodstvom Viktora Juščenka), dovede u jednom danu i nekoliko tisuća posjetitelja, a zabilježeni su i slučajevi vjenčanja na vrhu Ukrajine.” opisuju najviši vrh Ukrajine Anica i Velimir.

Putopisno-planinarsko druženje počinje u 18 sati, a ulaz je slobodan.

 

foto: privatna arhiva Anica Vrbanec i Velimir Mačković
 

Ostavi komentar