Čakovec se pobrinuo da djeci za praznike nije bilo dosadno

radionice
Tehnička kultura bolje se zavoli kroz slobodne radionice

Djeca vole praznike, ali im ubrzo postane dosadno. Čakovec se pobrinuo da djeci na području Čakovca nije bilo dosadno.

Tijekom proteklih tri tjedna u čakovečkim osnovnim školama održavale su se razne radionice i kampovi na kojima su se mogli zabaviti i naučiti nešto novo. Zadnji tjedan praznika su bile na rasporedu glazbene, informatičke te tehničke radionice na koje se ukupno odazvalo preko 150 djece.

Glazbena radionica održana je u Umjetničkoj školi „Miroslav Magdalenić“ u Čakovcu, i to prvi put. Na nju se prijavilo dvadesetak djece, više od očekivanog. Informatičke radionice tradicionalno su se odvijale  u 1. osnovnoj školu u Čakovcu. Tamo petnaestak učenika osnovnih škola učilo o programiranju iPada i robota.

Radionice iz tehničke kulture, koje su se prvi put održale prošle zime, ove godine okupirale su III. osnovnu školu. Na radionice iz zrakoplovnog i raketnog modelarstva, strojarstva i konstruktorstva, elektronike i radiokomunikacija, modelarstva, izrade tehničke tvorevine, kreativnu radionicu oslikavanja predmeta, videoradionicu i micro:bit i mBot robotiku prijavilo se 125 djece s cijelog čakovečkog područja, a sve što su izradili na radionicama mogli su odnijeti kući.

Interes za tzv. STEM područje o kojem se u posljednje vrijeme govori kao o temelju sadašnjeg i budućeg razvoja, potiče se upravo ovakvim radionicama jer učenici u redovnoj nastavi nemaju vremena, a ni mogućnost saznati i naučiti sve što ih zanima.

Informatičke radionice u I. osnovnoj provodili su nastavnici informatike iz te škole, dok su organizatori i provoditelji radionica iz tehničke kulture bili članovi Društva pedagoga tehničke kulture Međimurske županije, a partneri u provođenju programa su Radioklub Međimurje, Aeroklub Čakovec i Foto-kino klub Ivanovec. Sve kampove i radionice financirane su iz proračuna Grada Čakovca, a za polaznike su bile besplatne.

No nisu bila zakinuta ni djeca koja više vole kretanje i sportske aktivnosti. Grad je organizirao i zimske sportske kampove i radionice koje su i ove godine rušile sve rekorde posjećenosti.

Na plivačkom kampu sudjelovalo je preko 130 djece iz čakovečkih osnovnih škola i učenika s čakovečkog područja koji pohađaju škole u drugim jedinicama lokalne samouprave. Održan je na Gradskim bazenima „Marija Ružić“, a za provedbu kampa bio je zadužen Čakovečki plivački klub. Zbog velikog broja prijavljenih djeca su bila podijeljena u dvije skupine.

Baletna radionica ove godine organizirana je prvi put, a polazilo ju je 15 djece. Obišao ih je čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač, koji im je zadnjeg dana podijelio i diplome. Umjetnička škola „Miroslav Magdalenić“ Čakovec bila je domaćin glazbenoj radionici. Na nju se prijavilo 25 djece. (BMO)

Ostavi komentar