ČAKOVEC: Rekonstrukcija prostora i spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u završnoj je fazi

arhitekti perhoc
Autori rekonstrukcije prostora su Igor i Bojan Perhoč

Rekonstrukcija prostora i obnova spomenika poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata u Perivoju Zrinski u finalnoj je fazi. Uz postojeće spomen-obilježje osvanut će i novi spomen-zid koji se trenutno nalazi na zidu kod Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec.

arhitekti perhoc (7)_resize

Autor postojeće skulpture je akademski kipar Mihael Štebih i sa suradnicima je krajem kolovoza odradio njezinu obnovu. Projekt rekonstrukcije prostora je izradila Urbia d.o.o. Autori su Bojan Perhoč, dip.ing.arh i Igor Perhoč, mag.ing.arch. Zatekli smo ih pri kontroli finalizacije radova. Kazali su nam kako je zamisao projekta krenula prije godinu dana:

– Uvijek počinjemo od projektnog zadatka i prostora. Prostor je bio zadan s obzirom na to da ovdje postoji određen hortikulturni okvir. Pri osmišljavanju realizacije projekta krenulo se od određene prostorne intuicije. Rezultat je sad vidljiv. Radili smo rekonstrukciju prostora oko postojeće skulpture sa zadatkom da se apliciraju postojeći portreti poginulih i nestalih branitelja. Uz skulpturu, parkovno zelenilo korišten je kamen i staklo.

Podsjetimo, ukupna vrijednost radova je oko 480 tisuća kuna. Nositelj projekta je Grad Čakovec a partneri su Međimurska županija, Ministarstvo hrvatskih branitelja Republike Hrvatske i međimurske podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata. Svečanost otvorenja najavljena je za ponedjeljak 17. rujna, odnosno za Dan oslobođenja Međimurja 1991. i Dan međimurskih branitelja.

foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar