ČAKOVEC: Danas se u Šajerici „Živjelo zdravo”

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, Zajednica sportskih udruga Grada Čakovca i Gradsko društvo Crvenog Križa Čakovec, uz sudjelovanje Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Čakovec i Udruge Međimurski slatkiši, organizirali su u povodu obilježavanja Svjetskoga dana zdravlja javnozdravstvenu akciju pod nazivom „Zdravlje za sve – informirajte se, donesite odluku i živite zdravo!“.


Zbog kiše umjesto na Trgu Republike program je održan u prizemlju galerije Scheier. Građani su mogli provjeriti pokazatelje uhranjenosti – tjelesnu težinu, opseg struka i bokova, ITM, putem anketnog upitnika dobiti odgovor na procjenu rizika za tip II šećerne bolesti i rizika od moždanog udara te o rezultatima razgovarati s liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima.


Građani su se odazvali i besplatnom mjerenju krvnog tlaka, određivanju šećera u kapilarnoj krvi te radionicama oživljavanja uz korištenje automatskog vanjskog defibrilatora. Isprobavale su se i naočale koje simuliraju vožnju u alkoholiziranom stanju te naočale koje simuliraju stanje upotrebe nekih vrsta droga. Program su posjetile i vrtićke skupine.

Akcija „Volonteri u Parku“ također je zbog kiše preseljena u Šajericu gdje je promoviran tenis uz pomoć trenera Teniskoga kluba Franjo Punčec Čakovec.
Hrvatska Gorska služba spašavanja – Stanica Čakovec predstavila je svoje aktivnosti i djelokrug rada kao i „Međimurski slatkiši“ – Udruga djece oboljele od dijabetesa. Posjetiteljima su se nudile jabuke u skladu s narodnom poslovicom koja kaže: – Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van.

foto: Zlatko Vrzan

dan zdravlja105_resize

 

Ostavi komentar