ČAKOVČANKA JELENA ČUGALJ: I osobe iznad 54 PLUS imaju pravo razvijati se

Jelena Čugalj

Tri kreativne radionice za osobe starije od 54 godine koje je organiziralo ovog proljeća Pučko otvoreno učilište Čakovec. Teme je bila izrada mozaika, restauracija uspomena i linoreza. Radionice su organizirane u sklopu projekta ”Iskra – Iskustvom do kreativnih aktivnosti” čiji je nositelj POU Zagreb, a partneri su POU Zabok, POU Obris Požega i POU Čakovec. Jedna od polaznica radionica bila je Jelena Čugalj, dipl. soc. ped., djelatnica Centra za socijalnu skrb Čakovec. O svom iskustvu i prijavi na radionice ističe:

– Jedan pogled na Facebook i objava Pučkog otvorenog učilišta da se osobama treće životne dobi nudi mogućnost uključivanja u radionice potaknula me na razmišljanje i preispitivanje potencijala mogu li odgovoriti na zahtjeve koje ću morati izvršavati i zadovoljiti kriterije. Budući da se radilo o radionicama na kojima, barem sam ja tako mislila u početku, treba imati neki talenat i znanje o likovnom izražavanju i izradi mozaika ostavila sam nekoliko dana promišljanja, preispitivanja sebe da bi se na kraju prijavila, ali s unaprijed donesenom odlukom da se mogu u svakom trenutku ispisati i odustati. Mučile su me svakakve misli, dileme, bojazan kako će sve to izgledati, postavljanje pitanja „ Što ti u tvojim godinama možeš više naučiti? Tvoj radni elan se polako gasi, smiri se i ne ulazi u to”. Par prespavanih noći, razmišljanja da i osobe iznad 54 PLUS imaju pravo živjeti, razvijati se, veseliti, družiti sa svojim kolegama, nešto naučiti ohrabrilo me da ustrajem sudjelujem na radionicama.

Na radionice direktno s posla

Jelena naglašava kako je odlična atmosfera na radionicama bila inspirativna za svaki dolazak:

– Iako je ponekad trebalo žrtvovati i čitav radni dan, jer sam dolazila direktno s posla, motivirala me toplina, optimizam i zajedništvo grupe kolega i naših dragih voditeljica Kristine Pongrac i Andree Matić koje su uvijek imale strpljena, volje i želje da nam prenesu znanje i vještine da napravimo naše radove.

Ponekad gledajući kolegice koje su prekrasno crtale osjećala sam se malo iskompleksirano, ali u razgovoru s njima doznala sam da one dugi niz godina crtaju i imaju završene tečajeve crtanja pa mi je onda bilo lakše. Upravo to njihovo znanje, nesebičnost i njihova želja da nama koje nismo tako dobri crtači svojim savjetima i sugestijama, uz naše voditeljice učile su me prvim potezima kistom, bojama, učenju slikarskih trikova tako da je na kraju sve dobro završilo.

Lijepa druženja s generacijom

Odlasci u Zabok, Požegu i Zagreb  i druženje s generacijom 54 PLUS, prekrasne priredbe, turističko razgledavanje gradova sve je zbližilo kaže Jelena i zaključuje:

– Gledajući i sumirajući rezultate, ono što je meni sve ovo donijelo je poznanstvo s novim kolegama i vrijeme koje je bilo jako dobro kreirano kroz zanimljive radionice. Voditeljice su bile pripremljene u svojim izlaganjima, spremne za sve izazove i s izraženom željom da nam u tako kratkom vremenu prenesu puno informacija. Preporuka i želja da se i na dalje radi na osmišljavanju sadržaja provođenja slobodnog vremena za osobe treće životne dobi koje su to svojim radom zaslužile kako bi što duže mogli očuvati svoje životne funkcije.

 

Ostavi komentar