Čakovčanin Ilija Jurak: Ulazimo u objekte gdje nikada nitko nije bio!

Ovo ljeto, planinareći na vrh Visočicu (1619 mnv), koji je jedan od najljepših vidikovaca na cijelom Velebitu, obišli smo speleokamp nedaleko od Gospića, koji je postavila Speleološka udruga “Međimurje” Čakovec.

Čakovčanin Ilija Jurak, predsjednik Udruge, prve speleokorake napravio je s društvima iz Ivanca i Zagreba. U Čakovcu Speleološka udruga od 2013.

– Počeo sam se baviti speleologijom prije šest godina. Bio sam član Speleološke udruge ‘Kraševski zviri’ Ivanec i Speleološkog društva ‘Velebit’ Zagreb. Postepeno se interes za speleologiju proširio i u Čakovcu. Nastala je ideja i osnova za udruživanjem i osnivanjem speleološke udruge u Međimurju. Osnovana je 2013. i danas ima dvadesetak članova. Uz mene, jedinog dosad sa statusom speleologa, imamo petnaest pripavnika speleologa i članove koji nam pomažu. Prostor za rad Udruge nemamo riješen, što je problem zbog opreme koju imamo po domovima. Financiramo se od organizacije speleoškola i pokojom donacijom. Družeći se sa speleolozima u njihovom kampu zapazili smo kako je sve dobro organizirano. Od postavljanja šatora, organizacije kuhinje, nabavke vode do čišćenja logora.

Na dan našeg posjeta za kuhinju je bio zadužen Čakovčanin Nikola Klarić. Sa simpatijom opisuje svoju obvezu: – Život u logoru, ako se dobro organizira, jako je lijep. Svako ima svoja zaduženja i obaveze. Dok se sve odradi, svima je ugodno. Ako postaviš visoke standarde u kuhinji, onda su i očekivanja veća. Ako kreneš s tostom i keljom, onda je svima sve fino… (smijeh).

Istražujemo Gorski kotar i Velebit

U nastavku, razgovarajući s Jurakom, doznajemo koje aktivnosti osim odlazaka na speleokampove Udruga organizira tijekom godine:

– U proljeće organiziramo speleološku školu te u rad uključujemo nove zainteresirane članove. Škola traje četiri – pet vikenda zaredom, što ovisi o vremenskim uvjetima, ali i brzini s kojom ljudi uče potrebne vještine. Organiziramo školu unutar naše Udruge i svi to radimo dobrovoljno. Naša je Udruga i član Hrvatskoga planinarskog saveza, gdje ima i Komisija za speleologiju. Prema tim pravilnicima i mi radimo. Svatko tko je zainteresiran za špiljarenje može nam se javiti. Prvi izlet radimo najčešće u Veternicu. Ona nije jama, već špilja. Može se proći uz manja penjanja i provlačenja i bez neke posebne opreme. Tu svaki osjeti je li to za njega ili nije. Cijelu godinu u dane vikenda imamo odlaske na teren i istraživanja u Gorski kotar i Velebit. Surađujemo i s drugim speleološkim udrugama, najviše onima iz Zagreba i Ivanca.

Speleokamp na Velebitu traje deset dana. Što se sve radi?

– Pretraživanjem smo pronašli ovaj teren koji je idealan za kampiranje i istraživanje. Napravili smo logor i prijavili ga. Imamo dozvole za takav istraživački rad na razini države. Uvijek se treba javiti i nadležnoj instituciji koja upravlja područjem na kojem ćemo vršiti istraživanja. U ovom slučaju to je park prirode Velebit, a javili smo i lovcima jer je tu jedna čeka u blizini. U blizini kampa je i izvor vode, što je stvarno ovdje rijetkost. Na terenu tražimo nove ulaze u objekte, spuštamo se u jame, istražujemo ih, radimo nacrte, prijavljujemo ako nađemo nešto u jamama, npr. neko oružje ili ekološko zagađenje.

Glavna želja: inozemna ekspedicija

Kakve su ambicije i planovi Udruge?

– Volio bih da bar svaku drugu godinu odemo na neku inozemnu ekspediciju i da se u rad Udruge uključi još više ljudi. Članovi smo balkanske speleounije, pa nas se poziva na zajedničke aktivnosti. Imamo jednom godišnje skup speleologa. Htio bih da za petu godišnjicu društva budemo mi domaćini, ovdje u Čakovcu.

Ostavi komentar