Čakomu i Pre-komu nedostaje grobara, očekuje li nas rast cijena ukopa?

grobar grob kopanje
Ilustracija, Foto: Zeljko Pusec/PIXSELL

I grobari su otišli, traže ih po cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Međimurju.

– Težak posao i male plaće. Eto, zato je teško pronaći grobare. Ja sam se tu našao silom prilika jer je moj prethodnik otišao u mirovinu pa su mene kao komunalnog radnika premjestili na ukop pokojnika. Na natječaj sam se jedini javio pa sam sad i službeno grobar – kaže nam 44-godišnji Danijel Kos koji radi za međimursku Općinu Gornji Mihaljevec, piše večernji.hr.

Osnovni mu je posao iskop grobnih jama, kakvih je ovih godine iskopao 15, no obavlja i druge komunalne poslove poput košnje. Iako se jedini javio na natječaj, morao je po zakonu proći testiranje.

Plaća mu je oko 3500 kuna. Komunalna poduzeća diljem države, koja se brinu o grobljima, nisu te sreće pa nisu našla grobara. Stoga neka čak planiraju podići cijene usluga kako bi većim plaćama zadržala radnike!

Direktorica čakovečkog Čakoma Snježana Tkalčec Avirović otkriva da se posljednjih godinu dana suočavaju s povećanim odlaskom radnika koji odlaze u inozemstvo, a njihova se mjesta teško popunjavaju.

– Takav trend prisutan je za sva niže vrednovana radna mjesta u komunalnim djelatnostima koje obavljamo, a najzamjetniji je za radna mjesta radnika na postupanju s otpadom, komunalnog radnika, radnika na pogrebnim uslugama, vozača komunalnog vozila i interventnog vozača za prijevoze pokojnika. Zbog toga razmišljamo o podizanju cijena pogrebnih usluga kako bismo povećali plaće tih radnika. Za istom mjerom trebat ćemo posegnuti i kod drugih komunalnih usluga – ističe S. Avirović Tkalčec.

Preloški Pre-kom traži grobara i nudi plaću od 5000 kuna, naknadu troška prijevoza ili cipelarinu, 1250 kuna regresa i isto toliko božićnice, 600 kuna uskrsnice, 600 kuna dara za djecu… Iskustvo nije potrebno.

Ostavi komentar