Čak ponekad i loša komunikacija nekih zdravstvenih djelatnika prema oboljelima nije i ne smije biti povod za fizičko nasilje

zdravstveno osoblje
Ilustracija

Najoštrije osuđujemo bilo kakvo nasilje oboljelih prema zdravstvenim djelatnicima, stoji u otovrenom pismu Udruge hrvatskih pacijenta poslanom medijima. Prenosimo ga u cijelosti

Poštovani,

nažalost u posljednje vrijeme sa tugom slušamo i čitamo o napadima na zdravstvene djelatnike u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu (SJZS). Takvo ponašanje je nedopustivo i za najoštriju osudu.

Pozivamo i molimo sve oboljele koji smatraju da im je možda uskraćeno njihovo pravo na kvalitetno liječenje da se umjesto nasilja (nasilje je za svaku osudu) jave:

  1. a)Ravnateljstvu te ustanove i pokušajte kroz komunikaciju riješiti moguće probleme.     ili
  2. b)Prijavite svoje nezadovoljstvo Ministarstvu zdravstva na tel. 014677091 (kabinet Ministra) ili na bezplatan telefon 08007999.      ili
  3. c)Medijima .     ili
  4. d)   Udruzi hrvatskih pacijenata na mob.  0911877654 ili
    e-mail:[email protected]        ili …. nekim drugim civilnim Udrugama za zaštitu prava oboljelih iz područja zdravstva  ili političkim (imenuje ih politika na razini županija i MIZ-a) Povjerenstvima  za zaštitu prava oboljelih iz područja zdravstva.

Još jednom molimo sve vas odustanite od bilo kakvog nasilja i pokušajmo zajedno preko bolje komunikacije rješavati nažalost velike probleme u SJZS, a koji su nastali po nama zbog nekih pohlepnih lobista tajkunizacije našeg općeg dobra SJZS.

Pozivamo odgovorne u MIZ-a hitno poduzmite sve što je u vašoj moći i osigurajte bitno bolju i kvalitetniju komunikaciju zdravstvenih djelatnika prema oboljelima i njihovim obiteljima, sigurni smo ukoliko komunikacija bude bitno kvalitetnija, problemi mogućih nesporazuma oboljelih prema zdravstvenim djelatnicima svesti će se na najmanju moguću mjeru. Naglašavamo da čak ponekad i loša komunikacija nekih zdravstvenih djelatnika prema oboljelima NIJE I NE SMIJE BITI POVOD ZA FIZIČKO NASILJE.

Pozivamo sve vas dignite civilizirano svoj glas o problemima u SJZS i javno progovorite o tome, jer jedino tako svi zajedno možemo sačuvati naše opće dobro SJZS.
Zapamtite, vaša šutnja je odobravanje trenutnog stanja u SJZS.
Molimo vas, civilizirano dignimo svoj glas i isključivo kroz kvalitetniju komunikaciju na svim razinama zajedno se borimo za dostupnije i kvalitetnije liječenje u SJZS.

Predsjdnik, Marijo Drlje dipl.oec.

Ostavi komentar