ČAJANKA S DOULAMA: Pomažemo ženama da se oslobode straha od poroda!

Čajanka u sklopu obilježavanja Svjetskog tjedna doula
Čajanka u sklopu obilježavanja Svjetskog tjedna doula

Zabavna, edukativna i opuštena atmosfera odvijala se danas u prostorijama novog hotela Castellum u Čakovcu na čajanki s doulama, u sklopu obilježavanja Svjetskog tjedna doula. Ovom prilikom sve buduće majke imale su prilike upoznati se s doulama iz Varaždina i Čakovca koje pružaju emocionalnu, fizičku i psihičku podršku za vrijeme trajanja cijele trudnoće, poroda, kao i razdoblju postpartuma.

Glavna svrha Svjetskog tjedna doula je kako bi se u cijelom svijetu osnažilo i poboljšalo fizičko, socijalno, emocionalno i psihičko zdravlje svake žene. Pojam doule je još relativno nov i nepoznat široj javnosti. Riječ doula dolazi iz grčkog i doslovno znači- žena koja služi. U zapadnim zemljama pojam doule nije nimalo nepoznat i brojne žene kroz trudnoću i porod imaju svoju doulu, dok se u Hrvatskoj sudjelovanje u trudnoći, porodu i nakon njega, tek nedavno počelo koristiti.

-Najveći problem danas je da ženama nedostaju konkretne informacije i nisu dovoljno educirane. Kod nas nažalost prevladava mišljenje, ‘idem u rodilište, kako su sve tako ću i ja’, što je daleko od toga, jer je sam čin poroda prevažan dio života svake žene koji ima dugoročne psihološke i fizičke utjecaje na daljnje razvijanje djeteta, kao i majke, poručila je doula Antonela Brajković Cesar.

Doule su prilikom neformalnog druženja istaknule samo neke od dobrobiti u razdoblju prije i nakon poroda, od kojih su najčešće da se smanjuje potreba za carskim rezom, dovodi se do skraćenja trajanja samog poroda, smanjuju se negativni osjećaji o porodu, kao i potreba za dripom, broju zahtjeva za uzimanjem lijekova protiv boli, epiduralnom anestezijom. Također, važno je jer se roditelji osjećaju sigurnije, informiranije i ugodnije, bolje se prilagođavaju novim obiteljskim uvjetima, kao i uspostavljenje sa samim činom dojenja, ali i smanjuje se osjećaj anksioznosti, straha, tuge i depresije.

Svjetska zdravstvena organizacija prepoznala je dobrobiti i prednosti doula, te dala preporuku da bi svaka žena trebala imati svoju doula na porodu. Također, uvrštene su u ‘Safe birth Checklist’ koja se sastoji od šest točaka za bolji i sigurniji porod, a doule su pri samom vrhu.

FOTO: Dora Vadlja

Ostavi komentar