“Budi i ti misionar” – misijski dan u OŠ dr. Vinka Žganca Vratišinec

OŠ dr. Vinka Žganca Vratišinec Budi i ti misionar1

U četvrtak, 18. listopada, u Osnovnoj školi dr. Vinka Žganca Vratišinec održao se hvalevrijedan projektni dan pod nazivom „Budi i ti misionar“.

Naime, ovu školu u Vratišincu, prvu su u Varaždinskoj biskupiji i Međimurskoj županiji, posjetili djelatnici Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj. Poštovani gosti došli su na poziv ravnatelja škole, Željka Mačeka i vjeroučitelja Mihajla Ivaniša. Nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj vlč. Antun Štefan te profesorice Ines Sosa Meštarić i Vlatka Burić, zajedno su s učiteljima i profesorima sudjelovali u projektnom danu: „Budi i ti misionar!“

Tako su učenici od 1. do 8. razreda, matične i područne škole Gornji Kraljevec, uz bogato iskustvo vlč. Antuna Štefana, koji je sam proveo kao misionar 18 godina u Africi, mogli upoznati rad misionara u cijelome svijetu, jezik, ples i hranu dalekih zemalja. Učenici razredne nastave pisali su pisma svojim malim prijateljima u Africi, osmišljavali slikopriče, izrađivali srca s porukama za misionare te se upoznali s voćem i povrćem koje dolazi iz zemalja u kojima djeluju naši misionari.

Učenici predmetne nastave pozabavili su se kulturom Japana i haiku pjesništvom, učili su o stanovništvu Afrike te problemima s kojima se ono suočava (glad, siromaštvo, bolesti). Pisali su i oslikavali razglednice iz Afrike, a posebno zanimljivo bilo im je otplesati afrički plemenski ples uz pratnju originalnih afričkih drvenih bubnjeva i udaraljki.

Pobrinuli su se i da ne budu gladni osmišljavajući recepte s manioka brašnom. Osim upoznavanja novih zemalja i kulture, cilj projekta bio je senzibilizirati učenike te ih upoznati s problemima s kojima se suočavaju njihovi vršnjaci na drugom kraju svijeta. Poruka, svi smo mi jedan narod i zaslužujemo jednake šanse, provlačila se kroz sve pore projektnog dana. Tome je posebno pridonio i nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u RH, vlč. Antun Štefan, koji je u svojem motivirajućem govoru istaknuo da zajedništvom možemo promijeniti svijet, korak po korak, misleći u molitvi svakodnevno na one koji su potrebni naše pomoći. Nikada ne smijemo zaboraviti da, što god smo učinili jednome od naše najmanje braće, Isusu smo učinili. S željom da poruka projektnog dane ostane u srcima svih sudionika, zahvaljujemo svima koji su sudjelovali i dali svoj doprinos.

Autor: vjeroučitelj Mihajlo Ivaniš

Ostavi komentar