Brončana povelja za Porcijunkulovo

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo je u Zagrebu svečano dodjelila nagrade i priznanja Suncokret ruralnog turizma  najboljim seoskim turističkim poduzetnicima i programima ruralnog turizma i razvoja, priopćili su iz Turističke zajednice grada Čakovca koje donoismo u nastavku:
Nagradom Suncokret ruralnog turizma nagrađuju se najbolji poduzetnici i programi u ruralnom turizmu te promoviraju tradicijski sadržaji, događaji i zanimljivosti koji su najzaslužniji za očuvanje izvornosti i stvaranje novih proizvoda za poticanje razvoja turizma u ruralnim područjima Hrvatske. Nagrađenima se dodjeljuju Zlatne, Srebrne, Brončane plakete i Posebna priznanja u šest kategorija: Turistička seljačka gospodarstva, Poduzetnici u ruralnom turizmu, Ruralno-turistički projekti, Ruralno-turističke manifestacije, Tradicijska ruralna gastronomija i Vinski turizam.
Nakon višemjesečnog obilaska terena i rada, ocjenjivački sud Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo donio je odluku o dodjeli nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske.
Najveća i najreprezentativnija manifestacija u Međimurju “Porcijunkulovo” osvojila je brončanu povelju u kategoriji “Ruralno-turističke manifestacije”.
Kulturno-turistička manifestacija Porcijunkulovo, manifestacija je s najdužom tradicijom u Međimurju. Ove godine obilježava  56. obljetnicu postojanja.  Bogatom ponudom usluge i proizvoda seoskih gospodarstava, vinarija i tradicijskih proizvođača iz cijele Hrvatske i okolnih zemalja već godinama se postiže cilj i sve veći napredak u  promociji turizma, poduzetništva i života na selu.
Nastalo evolucijom nekadašnjeg Sajma tradicijskih zanata, Porcijunkulovo u organizaciji Turističke zajednice grada Čakovca nudi bogat program prepun divnih melodija međimurske popevke, prekrasnih predstava, igraonica i radionica, akcija, prikaza, promocija i prezentacija.
Narodni običaji i domaća jela dio su naše povijesti i tradicije, očuvanje upravo njih ključno je za kulturno bogatstvo i obogaćivanje naše tradicije. Starinska narodna jela, dio su narodnog identiteta, a manifestacija omogućuje da se ta tradicija održi i da stara jela i recepti dobiju nove poklonike.
Na manifestaciji se prožimlju iznimno atraktivni sadržaji – sajam starih obrta, folklor, gastronomska ponuda Međimurja uz prikaz nekadašnjeg života na selu: ljuščara (skidanje  komušine s kukuruza), pletenje cekera od komušine, izrada košara od šibe, izrada lanenih materijala na tkalačkom stanu. Međimurje je karakteristično i bogato narodnom tradicijom i starim narodnim običajima koje uspješno čuvamo od zaborava.
Važni dio predstavljanja i očuvanja kulturne baštine nastupi su brojnih kulturno-umjetničkih društava, koja su vitalni instrument čuvanja međimurske popevke kao stavke s UNESCO-ove Reprezentativne liste nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, te brojni prikazi starih zanata i djelatnosti koje su nekad bile dijelom ljudske svakodnevice.
Uzgoj vinove loze, stvaranje i njegovanje vina na našem prostoru datira od antike, no potpuno razotkrivanje doživljava 1990-tih godina kada smjela obiteljska gospodarstva okreću novu stranicu u uživanju plodne zemlje. Sorte koje dominiraju tipične su za klimu i teroar: sauvignon, graševina, rajnski rizling, muškat žuti, mirisavi i crveni traminac, moslavac, chardonnay (bijela vina), pinot crni i cabernet sauvignon (crvena vina). Međimurski vinari i vina uistinu su ponos Međimurja i Hrvatske. Kultura prezentiranja i uživanja u međimurskim vinima posebno je popularna na ovoj manifestaciji. Međimurje svojom ljepotom prekrasnog krajolika, bogatom baštinom, gostoprimstvom uvijek ljubaznih domaćina, vrhunskim vinima i gastronomskim delicijama svojim gostima pruža jedinstven i neponovljiv doživljaj.
Ulica kišobrana naširoko je poznat i prepoznatljiv simbol čakovečkoga Porcijunkulova, pri čemu šarenim bojama predstavlja veselje i raznolikost kao temeljne ideje događanja, ali i transformaciju običnih, svakodnevnih ili tradicionalnih predmeta u spojeve bogatstva kulturne baštine i modernih trendova.
Cilj manifestacije je očuvanje lokalnog identiteta, tradicije i običaja, kao i obogačivanje turističke ponude grada Čakovca uz prezentaciju raznolikosti kulturne baštine ali i popularizacija i promocija proizvođača tradicijskih proizvoda.
Najveća kulturno-turistička manifestacija u Međimurju «Porcijunkulovo» također je već drugu godinu zaredom uvrštena je na listu TOP događanja u Hrvatskoj od strane Hrvatske turističke zajednice, što je nesumnjivo veliko priznanje organizatorima, Turističkoj zajednici grada Čakovca i Gradu Čakovcu.
Svečanost u zagrebačkom Hotelu Academia okupila je nagrađene i druge uzvanike iz cijele Hrvatske, a po šarolikosti, atmosferi, nastupima i eno-gastro ponudi i ove je godine u malome prikazala cijelu zemlju.
Ova nagrada došla je kao priznanje djelatnicima Turističke zajednice grada Čakovca za njihov uspješan rad i trud u razvoju ruralnog turizma Međimurja.

Ostavi komentar