Prema tradiciji na Badnjak katolici većinom poste. Priprema se bakalar ili druga riba. Kako je ove godine Badnjak u nedjelju, koja je dan radosti i slavlja, ne mora se poštovati tradicija posta. No, ako ste ipak odlučili pripremiti ribu, donosimo recept iz naše Blagdanske kuharice .Pripremili smo je u suradnji s međimurskim ugostiteljskim objektima i njihovom vrsnim kuharima. Ugostiteljski objekt “Barok” Čakovec i njihov vrsni kuhar Nino Biškup preporučuju pripremiti losos na malo posebniji način.
Losos u sjemenkama s holandez-umakom i pireom od celera
Priprema:
Losos filetiramo i obložimo sjemenkama koje smo pomiješali s bjelanjkom. Tako pripremljene filete pečemo u pećnici na 200 °C oko osam minuta.
Holandez-umak pripremimo tako da bijelo vino reduciramo s paprom, lukom i lovorom te pomiješamo sa žutanjkom, maslacom i limunovim sokom.
Za pire najprije skuhamo krumpir. Celer se kuha u mlijeku s pasternjakom te se sve zajedno pomiješa s maslacom i začinima.
Sastojci (za jednu osobu):
– losos 200 g
– krumpir 100 g
– celer 50 g
– pasternjak 10 g
– bijelo vino 2 dcl
– luk 50 g
– lovor 3 g
– papar 1 g
– sjemenke 5 g
– limunov sok
VINSKA KARTA
Uz ovo jelo izvrsno će se sljubiti bijelo vino. Preporučujemo savignon, suho kvalitetno vino (berba 2014., alk. 12 %) koje proizvodi obiteljska vinarija Lebar iz Železne Gore. Kušajte i uživajte u sljubljivanju okusa i mirisa.
Inspiracije za vaš blagdanski božićni i novogodišnji stol pronađite i u Blagdanskoj kuharici objavljenoj kao specijalni prilog u tiskanom izdanju Međimurskih novina od petka 22. prosinca. Očekuje vas 16 recepata koje preporučuju međimurski vrsni kuhari i kuharice.
foto: Zlatko Vrzan