BLAGDANSKA KUHARICA: Losos u sjemenkama s holandez-umakom i pireom od celera

Losos_Restoran Barok
Ilustracija: Losos u sjemenkama s holandez-umakom i pireom od celera

Prema tradiciji na Badnjak katolici većinom poste. Priprema se bakalar ili druga riba. Kako je ove godine Badnjak u nedjelju, koja je  dan radosti i slavlja, ne mora se poštovati tradicija posta. No, ako ste ipak odlučili pripremiti ribu, donosimo recept iz naše Blagdanske kuharice .Pripremili smo je u suradnji s međimurskim ugostiteljskim objektima i njihovom vrsnim kuharima. Ugostiteljski objekt “Barok” Čakovec i njihov vrsni kuhar Nino Biškup preporučuju pripremiti losos na malo posebniji način.

Nino Biškup - Barok
Jelo preporučuje: Nino Biškup – Restoran ”Barok” Čakovec

Losos u sjemenkama s holandez-umakom i pireom od celera

Priprema:

Losos filetiramo i obložimo sjemenkama koje smo pomiješali s bjelanjkom. Tako pripremljene filete pečemo u pećnici na 200 °C oko osam minuta.

Holandez-umak pripremimo tako da bijelo vino reduciramo s paprom, lukom i lovorom te pomiješamo sa žutanjkom, maslacom i limunovim sokom.

Za pire najprije skuhamo krumpir. Celer se kuha u mlijeku s pasternjakom te se sve zajedno pomiješa s maslacom i začinima.

 

 

Sastojci (za jednu osobu):

– losos 200 g

– krumpir 100 g

– celer 50 g

– pasternjak 10 g

– bijelo vino 2 dcl

– luk 50 g

– lovor 3 g

– papar 1 g

– sjemenke 5 g

– limunov sok

 

VINSKA KARTA

vino LebarUz ovo jelo izvrsno će se sljubiti bijelo vino. Preporučujemo savignon, suho kvalitetno vino (berba 2014., alk. 12 %) koje proizvodi obiteljska vinarija Lebar iz Železne Gore. Kušajte i uživajte u sljubljivanju okusa i mirisa.

Inspiracije za vaš blagdanski božićni i novogodišnji stol pronađite i u Blagdanskoj kuharici objavljenoj kao specijalni prilog u tiskanom izdanju Međimurskih novina od petka 22. prosinca. Očekuje vas 16 recepata koje preporučuju međimurski vrsni kuhari i kuharice.

 

 

foto: Zlatko Vrzan

blagdanska kuharica međimurskih novina

 

Ostavi komentar