Besplatno učenje slovenskog za učenike u Štrigovi, Selnici, Sv. Martinu i M. Središću

U Maloj vijećnici Međimurske županije održan je radni sastanak s predstavnicima Međimurske županije na čelu sa zamjenicom župana Sandrom Herman i Sonjom Tošić Grlač, voditeljicom Odsjeka za zdravstvo, socijalu i nacionalne manjine, ujedno i pomoćnicom pročelnika UO za društvene djelatnosti, vezan na projekt uvođenja slovenskog jezika u osnovne i srednje škole Međimurske županje.

Uz njih sastanku su prisustvovali Rudi Merljak, vođa sektora Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zmejstvu in po svetu, Marko Koprivc i Roman Gruden ispred Ministarstva za izobraževanje, znanost in šport, Barbara Antolić Vupora, predsjednica Vijeća slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije, jedna od inicijatorica cijelog nacrta i Aneja Cafuta, učiteljica dopolninega pouka slovenščine in kulture.

S obzirom da je već ranijih godina provedenom anketom iskazan veliki interes i zanimanje učenika osnovnih škola u pograničnom području sa Slovenijom za učenjem slovenskog jezika, aktivnošću s obje strane krenulo se u realizaciju projekta i rješavanju tehničkih komponenti kako bi program zaživio.

Tako je ovom prilikom dogovoreno uvođenje jezika u četiri osnovne škole uz granicu, u Štrigovu, Selnicu, Sveti Martin na Muri i Mursko Središće, dok se za srednje škole planira napraviti centar u jednoj od škola u kojoj bi se odvijala nastava za sve zainteresirane srednjoškolce.

Važno je spomenuti da u Srednjoj školi Čakovec već postoji izborni predmet slovenskog jezika, a samim time i svi preduvjeti za uključivanje i ostalih srednjoškolskih institucija.

Definiranim modelom u prvoj bi se godini učenje jezika provodilo kao izvannastavna aktivnost, kojom bi učenici koji sudjeluju u programu dobivali potvrdu o završenom prvom stupnju, odnosno prvoj godini učenja slovenskog jezika, kao legitimnog i važećeg dokumenta. Nakon suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te tehničkih priprema, kojima će prethoditi još jedna anketa, s izvođenjem nastave  krenuli bi tijekom listopada, o čemu će više riječi biti na konferenciji planiranoj uoči provedbe nastavnog programa.

Spomenimo da je slovenska strana već raspisala natječaj i odabrala učiteljicu, osigurala sredstva za plaću kao i udžbenike za naše učenike. Međimurska županija stvorila pak je prostorne uvjete za izvođenje nastave, s time da se nastavni proces neće bazirati samo na učenju jezika, već na upoznavanju slovenske kulture i običaja, tradicije i povijesti. Ovakav vid zajedničkog provođenja projekata bez sumnje potaknut će suradnju u ostalim odgojno obrazovnim ustanovama i procesima te iznjedriti nove zajedničke aktivnosti u budućnosti.

Izvor i foto: Međimurska županija

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE