Benjamin Ignac iz romskog naselja do američke diplome

Primanje diplome na Sveučilištu Oklahoma
Primanje diplome na Sveučilištu Oklahoma

Imena Benjamin Ignac sjećam se još iz osnovne škole kad je rasturao natjecanja iz matematike i geografije. U prvom razredu Gimnazije imala sam ga prilike upoznati kad smo zajedno slušali etiku na kojoj se uvijek isticao kao odličan učenik. Već sam onda znala da će biti vrlo uspješan pojedinac koji razbija sve predrasude i stereotipe.

Kao izvrstan učenik te prvak državnih natjecanja iz geografije Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, nakon trećeg razreda pohađao je međunarodni internat United World College u Norveškoj. Na kraju školovanja u Norveškoj dobio je IB diplomu koja pokriva zadnje dvije godine srednje škole. Zbog odličnih rezultata i afiniteta prema geografiji i matematici još u osnovnoj i srednjoj školi, pružena mu je prilika da studira u SAD-u na University Oklahoma gdje je završio B.A iz geografije i GIS-a Geografskog informacijskog sustava. 

-Prvi kulturalni šok doživio sam još u Norveškoj gdje sam imao priliku provesti dvije godine s učenicima iz preko osamdesetak zemalja. Odlazak u SAD bio je drugačije iskustvo jer sam za početak napustio europski teren. Amerika je bila svijet u malom ali na puno većoj razini jer sam živio u studentskom kampusu koji broji preko 30 tisuća studenata, rekao je Benjamin Ignac koji se nakon završetka studiranja i rada u SAD-u vratio u Europu.

Benjamin Ignac s prijateljima u Oklahomi
Benjamin Ignac s prijateljima u Oklahomi

U SAD-u je imao prvo pravo radno iskustvo, te je kao student prve godine studija radio kao istraživački asistent kod profesora Darrena Purcella. Asistirao je na prikupljanjima i analizi podataka na području geopolitike, točnije kako su događanja između SAD-a i bliskoistočnih država utjecali na humor u američkim humorističnim serijama. U sklopu studiranja ipak se vratio na kratko u Europu, točnije Utrecht gdje je proveo jednu akademsku godinu.

-Europski sistem višeg obrazovanja drugačiji je od američkog, te iako je sveučilište u Utrechtu jedno od boljih u Europi sistem mi se činio manje interaktivan, strukturiran i zabavan. Cilj predmeta je pretežna memorizacija i recikliranje materijala na finalnim ispitima bez prilike za praktičnu, istraživačku i kolaborativnu komponentu, zaključuje Benjamin kojemu je studiranje ipak bilo draže u SAD-u.

Nakon povratka u SAD na trećoj godini studija dobio je posao u Climate Science Center ponovno kao istraživački asistent te je tamo proveo zadnje dvije godine studija do diplome. Kao glavni istraživač u projektu fokusirao se na percepciju studenata prema klimatskim promjenama i globalnom zatopljenju, te kako religioznost i politička ideologija utječu na tu percepciju.

-Taj projekt mi je ujedno bio i završni rad, te sam s njim osvojio 2. mjesto u natjecanju najboljih studentskih radova na području geografije u jugozapadnoj regiji SAD-a. U ljetu 2016. godine sam diplomirao nakon čega sam tražio posao ili internship za profesionalni razvoj prije nego mi je istekla studentska viza i privremena dozvola za zapošljavanje, kaže Benjamin koji je upao u projekt NASA-e u Koloradu gdje je radio pet mjeseci.

Na fakultetu u SAD-u prvotno se družio s internacionalnim studentima, jer mu se prema svemu činilo teže upasti u ‘američke društvene krugove’. Ipak, s vremenom je shvatio da je internacionalni student poželjna karakteristika te se sprijateljio s mnogo lokalnih ljudi. Društveni aktivizam posebnu mu se svidio kao i posvećenost građanskoj participaciji te se kao student angažirao u nekim pokretima za ljudska prava.

Taj put ga je odveo u profesiju kojom se trenutno bavi, kao i upoznavanje supruge Hailey koja je rodom iz Oklahome a studirala je međunarodno poduzetništvo te kineski jezik. Nakon što mu je istekla radna viza u SAD-u pronašao je posao u Budimpešti u Europskom centru za romska prava gdje sad radi i živi. Iako su imali kratki period veze na daljinu, ljubav je pobijedila sve stereotipe te ga je Hailey u Grčkoj zaprosila.

-Da, ona je zaprosila mene, što je prilično nekonvencionalno, romantično i prikladno za suvremene rodne uloge. Početkom ove godine Hailey je saznala da je upala na Fulbright program koji je jedan od najprestižnijih programa razmjene u Americi te se tako doselila u Mađarsku što je bilo idealno za početak našeg budućeg zajedničkog života, rekao je Benjamin.

Početkom devet mjeseca rekli su sudbonosno ‘da’ i to u matičnom uredu u Čakovcu gdje su u krugu obitelji imali svadbu. Osim romskog naselja Orehovice, Hailey je imala prilike upoznati i ostale dijelove Hrvatske. Do sljedeće godine planiraju ostati u Mađarskoj, a potom se ponovno vratiti u SAD.

Ostavi komentar