18.4 C
Čakovec
Četvrtak, 31 kolovoza, 2023

BeACTIVE: Dođite u Čakovec ovog petka na sat tjelesne i zdravstvene kulture na otvorenom

Povodom najave aktivnosti kojima će se u Međimurskoj županiji obilježiti Europski tjedan sporta (23.-30. rujna 2019.) i Svjetski dan srca (29.rujna) danas je u prostoru Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije održana konferencija za medije.

Aktivnosti vezane uz Europski tjedan sporta (ETS) je inicijativa Europske komisije za promicanje športa i tjelesne aktivnosti diljem Europe koja se 2019. godine održava peti put najavili su Matija Posavec, mag.ing., Međimurski župan, prim. Marina Payerl –Pal, dr.med., ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Renata Kutnjak Kiš, dr.med, voditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo u ZZJZ Međimurske županije i Tomica Jakopec, dipl.novinar, tajnik Zajednice sportskih udruga Čakovca.

Tomica Jakopec, Marina Payerl –Pal, Matija Posavec i Renata Kutnjak Kiš

Župan Posavec naglasio je kako je nažalost Hrvatska u okvirima Europske unije za posljednjem mjestu po izdvajanjima za sportske aktivnosti. Podsjetio je na niz projekata kojima Međimurska županija potiče rekreaciju, posebice kod djece i mladih gdje je sve više uočljiv problem pretilosti.

Renata Kutnjak Kiš pozvala je sve neka se u petak pridruže satu tjelesne kulture na otvorenom podsjećajući također na poražavajuće podatke kako je tjelesna neaktivnost kod djece i mladih sve veća. Navela je primjer kako 15-godišnjaci pred ekranom provode najmanje dva sata dnevno a tek 20 posto mladića i 15 posto djevojaka u toj dobi dnevno provodi tjelesnu aktivnost.

Marina Payerl –Pal istakla je kako se u cilju preveniranja bolesti treba krenuti s primjerom u obitelji od kuhanja zdravih obroka, nepušenja, bavljenjem redovitom tjelesnom aktivnošću što je sve ključno za zdravlje, a posebice zdravlja srca.

Tomica Jakopec također je zahvalio Županiji i Zavodi na svim potporama projekata koji se organiziraju s ciljem poboljšanja zdravlja žitelja naše županije.

Program aktivnosti

U Međimurskoj županiji Europski tjedan sporta ćemo obilježiti u petak 27. rujna u 11 sati na Trgu Republike u Čakovcu “BeACTIVE satom tjelesne i zdravstvene kulture na otvorenom” i FlashMOVE plesnim događajem, u sklopu kojeg će biti organizirano predstavljanje troje uspješnih sportaša iz Međimurja, zajedničko zagrijavanje sudionika te potom program sportskih aktivnosti koje su pripremili treneri Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan iz Čakovca.

Cijeli događaj će završiti plesom svih sudionika na zajedničku koreografiju koju je i ove godine pripremila trenerica Plesnog studija Vivona Karmen Kovačević Jambor. Na događaju će sudjelovati djeca vrtićke dobi, učenici 7. i 8. razreda osnovnih škola, učenici srednjih škola i studenti, članovi brojnih sportsko-rekreativnih udruga i slučajni prolaznici.

Organizatori ovog događaja su Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, Informacijski centar EUROPE DIRECT Čakovec, Zajednica sportskih udruga Čakovca, Školski preventivni programi osnovnih i srednjih škola, Stručni aktiv profesora tjelesne i zdravstvene kulture i Plesni studio Vivona, a pokrovitelji manifestacije su Međimurska županija i Grad Čakovec uz brojne sponzore i donatore, među kojima je i Središnji državni ured za šport.

Istovremeno će se obilježiti i Svjetski dan srca, ove godine pod motom „Budi heroj srca (Be a Heart Hero)“, u sklopu kojeg će srednjoškolci dijeliti prolaznicima edukativne letke te poruke o zdravom stilu života, a priključit će im se i jedna mlada osoba koja ima transplantirano srce. Pozitivne poruke poslat će sudionicima i djeca vrtićke dobi. Obilježavanju Svjetskog dana srca će se priključiti i Ljekarna Čakovec.

Cilj je ovog događaja pozvati pučanstvo da obećaju sebi i svima oko sebe da će živjeti zdravijim načinom života, jer male promjene u životnim navikama, kao što su pravilna prehrana, redovita tjelesna aktivnost i prestanak pušenja, mogu dovesti do poboljšanja zdravlja srca i cjelokupnog zdravlja.

foto: rr

 

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
610SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE