BAZNE STANICE sele van centra Nedelišća uz “kompenzaciju” vatrogascima: DVD-u Nedelišće ipak 13.200 eura godišnje, ali od Općine!?

Kako bi udovoljio zahtjevima sumještana, načelnik Općine Nedelišća Darko Dania odlučio je skinuti sve antena teleoperatera koji se nalaze u centru naselja. 

Kaže kako ga stanovnici Nedelišća svakodnevno zovu, traže izmještanje obrazlažući to štetnim zračenjem od kojeg su navodno mnogi već i oboljeli. Prva je na meti za premještanje bazne stanice, ona koja se nalazi na zgradi DVD-a Nedelišća u Čakovečkoj ulici. 

Vatrogasci su pristali na njezino izmještanje, ali pod uvjetom da im se nadoknadi izgubljena zarada na najmu od teleoperatera. 

Ovaj prijedlog našao se na dnevnom redu tamošnjeg Općinskog vijeća i vijećnici su ga jednoglasno usvojili. Odluka se odnosi na davanje suglasnosti za potpisivanje sporazuma o izmještanju bazne stanice mobilne telekomunikacijske mreže i nadoknadu od kojih 100.000 kn godišnje koje će umjesto dva teleoperatera vatrogascima plaćati Općina Nedelišće. 

Načelnik Dania kaže kako su već pronađene nove lokacije izvan naselja, a nakon repetitora na zgradi DVD-a Nedelišće preselit će se i onaj na zgradi općine. 

Novi prostor baznih stanica koji je za sad nepoznat, trebao bi postići jednak prijenos radio signala.

Načelnik je već od ranije bio spreman i na slučaj odštete radi prijevremenog raskidanja ugovora s teleoperaterima. 

Tako je sklopljen sporazum između Općine Nedelišća i DVD-a Nedelišća koji se obvezuje otkazati i raskinuti ugovore o zakupu sklopljene s Tele 2 i A1 Hrvatska. Osim “kompenzacije” vatrogascima, načelnik Dania kaže da će Općina podmiriti i eventualne druge troškove prijevremenog raskida ugovora s teleoperaterima. 

Općina Nedelišće se odmah obvezala da će na ime izgubljene zarade isplatiti DVD-u Nedelišće iznos od 7.200 eura godišnje koje primaju od Tele2, te 6.000 eura od A1 Hrvatska. Ta sredstva Nedelišće je dodatno pronašlo u svojem proračunu. To se ne odnosi na ostalih 456 tisuća kuna koje je i ovako osigurano vatrogascima u proračunu. Ugovor s teleoperaterima vrijedi još 8 i 14 godina, što znači da bi prema tome DVD Nedelišće dobio 148,800 eura, što je 1.100,281 kuna u tom razdoblju, ako se sporazum između Općine i DVD-a ranije ne raskine. 

Općina DVD-u “kompenzira” godišnju zaradu od baznih stanica

Razgovarali smo s predsjednikom DVD-a Nedelišća Zlatkom Marciušom koji kaže kako se postupak raskida ugovora još nije pokrenuo. Repetitori su bili postavljeni 2001. i 2006. godine, a cijena naknade će ostati ista, dakle 97.416 tisuća kuna godišnje koliko su primali i do sad. 

– Sad je u tijeku bio dogovor između Nadzornog, Upravnog odbora i svih naših članova gdje smo se složili s inicijativom načelnika i općinskog vijeća da se antene maknu uz određenu naknadu, kao kompenzaciju, rekao je predsjednik Marciuš.

Uz novce iz proračuna, naknada od zakupa u sklopu je godišnjeg budžeta vatrogasaca Nedelišća.

Novac od zakupa troši se, kaže Marciuš na kupnju opreme, te uređivanje vatrogasnog doma. 

– Iz vlastitih sredstava smo napravili novu fasadu, prekrili krov, 500 tisuća kuna smo na to potrošili, kao i kombi vozilo, kaže. 

Općinsko vijeće je preseljenje baznih stanica prihvatilo, kao i vatrogasna tijela, a sad se šalje ‘’pismo’’ prema teleoperaterima koji odluku moraju prihvatiti. Ovaj sporazum između DVD-a Nedelišća i Općine bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2020. godine, odnosno od dana raskida ugovora o zakupu koji se još ne zna. No, ta odluka nije za ‘’zauvijek’’ jer promjenom vlasti ugovor se lako može raskinuti.

Što prvi susjedi repetitora kažu o premještanju? 

Pitali smo Nedelišćance koji žive u blizini repetitora pozdravljaju li oni ideju o preseljenju repetitora van naselja. Stjepan Branilović koji živi u neposrednoj blizini zgrade DVD-a Nedelišća kaže kako baš i nema mišljenje o tome. 

– Meni je svejedno. Radi mene repetitor može tu i ostati. Ne smeta mi, a sad koliko je to zdravo ne znam, rekao je Stjepan. 

Ipak ima onih koji se premještanju raduju. Zlatko Kiš koji živi samo ulicu dalje od repetitora kaže kako to čekaju već jedno vrijeme. 

– Za to sad prvi puta čujem. Dobro da ode, pogotovo za zdravlje, kazao je naš sugovornik Zlatko. 

foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar