ANTUN GRBAVEC iz Podturna apelira na Hrvatske vode koje već godinu dana nisu pokosile kanal Hrstinku!

Antun Grbavec, poljoprivrednik
Antun Grbavec, poljoprivrednik

Kanal za oborinske vode Hrstinka na području Podturna košnju nije vidio od kolovoza prošle 2017. godine. Visoka trava prekrila je cijelu dužina kanala, te se mostići za prelazak traktora na parcele jedva vide. Taj problem uočio je poljoprivrednik Antun Grbavec (35) iz Podturna koji na tom području ima parcele krumpira, pšenice, kukuruza i soje.

– Nepokošen kanal predstavlja veliku opasnost, pogotovo za starije mještane kojima je vidljivost smanjena. Mostići za prijelaz skoro se uopće ne vide i ako nisi precizan, traktor se lako prevrne u kanal – primijetio je Antun Grbavec koji svakodnevno radi na svojim parcelama.

Komunalni redar Općine Podturen Zvonko Varga već je više puta kontaktirao Hrvatske vode vezano uz košnju kanala, ali odgovor je bio kako je problem u radnoj snazi, te kako postoje određeni prioriteti košnje.

– Ako se kanal ne očisti, čeka nas poplava na njivama, zbog toga što oborinske vode neće imati protok, žalosno je da Hrvatske vode ovo ne smatraju kao primarnu važnost – poručio je poljoprivrednik Grbavec.

Antun ima parcele i u susjednom Dekanovcu, ali tamo nije vidio nepokošene kanale. U problem je upućen i načelnik Perica Hajdarović, koji ističe kako Općina nema nadležnost nad košnjom, već je sve na Hrvatskim vodama.

– Smatram da je već i sad kasno za košnju jer kad se ovakva velika količina trave krene kositi odjednom, protočnost kanala će biti zatrpana. Zamislite da padne 50 litara kiše u jednom danu, sva ta voda će se zadržati na površini i preliti na naše njive – kaže zabrinuti poljoprivrednik.

FOTO: Dora Vadlja

Ostavi komentar