ANKETA pod vurom: Strani radnici stigli u naše Međimurje!

Anketa pod vurom
Anketa pod vurom

Radnici strukovnih zanimanja postali traženi i kod nas i preko granice. Strani radnici dolaze na rad u naše firme na temelju radnih dozvola koje se dodjeljuju na godinu dana, nakon čega se prekidaju ili produžavaju. Pitali smo građane jesu li primijetili strane radnike u njihovom okruženju. Većina ih nije vidjela u svojem okruženju, a neki smatraju da ovo nije dobro zbog toga što naši mladi odlaze na rad u inozemstvo, a stranci dolaze u Međimurje.

Matija Pavleković, Štefanec-Nisam baš vidio strane radnike. Radim u Njemačkoj, pa sam zapravo i ja strani radnik. Osobno sam razočaran što strani radnici moraju dolaziti u naše Međimurje, a mi smo prisiljeni ići van. Koliko sam čuo oni su jeftiniji od nas, a sad koliko se njima to isplati nisam siguran.

Pavao Gozmi, Čakovec -Živim u Čakovcu, ali nisam baš vidio strane radnike. Eventualno ovdje u centru grada su radili dečki iz Bosne. Mislim da je to u redu, to je zakon tržišta i svatko radi gdje mu je bolje.

Jadranko-Željko Pavičić, Čakovec -Nisam primijetio strane radnike baš. Inače radim i živim ovdje, ali sam iz Križevaca. Ciljano sam došao studirati u Čakovec. Ja sam zadovoljan. Nisam se susreo sa strancima, jer nakon posla uglavnom idem kući.

Irena Režonja, Donji Koncovčak -Susrela se nisam, ali znam da rade. Čula od kolege koji su radnici. Mislim da to nije dobro zbog jer naši mladi ljudi odlaze van, a mi zapošljavamo strance. Našim poslodavcima to odgovara jer manje plate radnu snagu, uvoz je jeftiniji.

Sanja Horvat, Mačkovec– Vidjela sam većinom radnike iz Bosne u dućanu, prepoznala sam ih po govoru. Očito su njima naše plaće dovoljne.

FOTO: Zlatko Vrzan

 

Ostavi komentar