ANKETA pod vurom: Oprez u prometu nakon martinjskih veselica!

Tradicionalno krštenje mladog vina ili Martinje blagdan je svetog Martina koji se slavi diljem srednje Europe i u skladu je s mnogim običajima. 11. studenoga datum je kad se Martinje službeno slavi, a u sjevernoj Hrvatskoj njeguju se tradicionalni pučki običaji simboličkog pretvaranja mošta u mlado vino. Mjesta u kojima je sveti Martin zaštitnik priređuju različite veselice koje Međimurci posebno vole. Građani su ove godine ipak više vozači i iako planiraju izaći na određene manifestacije, ne planiraju popiti previše vina jer, kako sami kažu, opasno je piti i voziti. 

Ivan Oreški, Macinec – S obzirom na to da radim u ugostiteljskom sektoru, tamo ću provesti Martinje. Mislim da prometnih nesreća neće biti toliko jer su ljudi sve više savjesni po tom pitanju.

Petra Juras, Orehovica – Još nisam sigurna gdje ćemo provesti Martinje ove godine. Većinom ja vozim, tako da ne pijem, a ostali se mogu proveseliti.

Nikolina Ljevaković, Sveti Križ – Obično prakticiramo slavlje povodom Martinja, tako da uglavnom pronađemo kafić. Nitko ne sjeda za volan pijan, pa će netko biti na vodi.

Melita Železnjak, Mihovljan – Ne slavimo baš Martinje, iako smo proteklih godina znali ići. Uglavnom ja vozim, pa ne pijem. Smatram da ako se već pije, bolje da se pronađe prijevoz, ili taksi.

Marinko Jurišić, Čakovec – Ne slavim baš Martinje, a niti ne pijem vino. Što se tiče prometnih nesreća za vrijeme takvih veselica, sigurno ih bude. Poruka je nek se pije do jutra, ali tek kad se otrijezni da se krene kućama.

FOTO: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar