ANKETA pod vurom: Kamo djecu usmjeriti u srednju školu?

Metaloprerađivačka industrija lider je gospodarskog razvoja Međimurja po stvaranju prihoda, dobiti, izvozu zapošljavanju, kao i po plaćama. Paralelno s gospodarskim jačanjem metaloprerađivači nameću i društvene trendove koji lansiraju u zajednicu. Zahvaljujući dobroj suradnji s Tehničkom školom uspjeli su povećati upis djece u metalska zanimanja i steći povjerenje roditelja. Pitali smo građane kuda usmjeriti djecu u srednje škole ili fakultet, a odgovori su vrlo šaroliki. 

Marija Gašparec, Dunjkovec – Mislim da bi djeca prvenstveno trebala slijediti svoje želje i snove, pa onda kad ih život prizemlji onda se prilagoditi tržištu rada i potražiti nešto sebi srodnije ili prikladnije.

Stjepan Perko, Lopatinec – Djecu bi trebalo usmjeravati u proizvodna zanimanja, nemamo zidare, tesare, keramičare to je najveći problem. Teško je to nekad djeci objasniti, ali treba razmišljati o budućnosti, jer tih zanimanja nema. Treba djecu stimulirati na neki način.

Anita Sakač, Čakovec – Sve ovisi o afinitetima djece i roditelja. Smatram da je Gimnazija jedno opće obrazovanje koje bi svatko morao imati, a kasnije određeno fakultetsko usmjerenje, ovisno naravno o djetetu.

Anica Novak, Čakovec – U današnje vrijeme jako je velika potreba za obrtničkim zanimanjima, s obzirom na trendove koji jesu, i prema razmišljanjima roditelja, ipak je velika vjerojatnost da će većina djece ići na fakultet.

Tamara Jelčić, Zagreb – Djeca bi se trebala usmjeravati za učitelje, medicinu, ekonomija. Ja bih svojem djetetu preporučila da ide za učitelja, jer će posla uvijek biti, školstvo neće propasti.

FOTO: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar