ANKETA pod vurom: Kako se Međimurci bore s visokim temperaturama? 

Živa se u lipnju i početkom srpnja na termostatu penjala od 35 do 37 stupnjeva, dok je osjećaj na suncu i mnogo veći. Međimurje je okruženo Murom i Dravom i posred Međimurja Trnavom,te akumulacijskim jezerima uz hidrocentrale zbog čega živimo u posebnoj mikroklimi s pojačanom vlagom u zraku. U takvim uvjetima teško je disati, pogotovo raditi. Pitali smo naše građane kako se hlade, te što piju i kako jedu po ovim vrućinama. 

Ida Logožar, Čakovec – Pijemo puno vode. Ne smeta nam baš vrućina, svaki dan idemo u šetnju. Jedino izbjegavamo visoko sunce, ali zaštitimo se, imamo kape i kreme za sunčanje. 

Štefica Medved, Pribislavec – Ne izlazimo, većinu dana smo unutra. Nemamo klimu jer meni smeta. Pijemo puno tekućine i jedemo manje nego inače. Hrana se bazira na puno voća i povrća. 

Danijel Petric, Velenje – Malo bazeni, malo more, to je formula protiv vrućina. Inače smo iz Slovenije, došli smo kod punice u Turčišće. Ovdje u Međimurju je za par stupnjeva toplije. Jedemo laganije, pijemo puno tekućine. 

Nada Troper, Bukovec – Hladimo se, pijemo puno tekućine, jedemo vitamine, povrće i voće. U jutarnjim satima radimo, kasnije se odmorimo. Treba se čuvati sunca i vrućine, te se pridržavati savjeta liječnika. Jesti mlaku hranu i puno se tuširati. 

Angela Pintarić, Šenkovec – Zatvorim se u kuću i ne izlazim. Pijem puno vode. Muž povremeno koristi ventilator, dok se ja odem u sobu, mirujem i sve je u redu. Jedemo nešto lagano. 

FOTO: Zlatko Vrzan

 

Ostavi komentar