Anketa pod vurom: Hoćete li se maskirati za ovogodišnji fašnik?

Anketa pod vurom
Anketa pod vurom

Međimurjem je zavladalo fašničko ludilo. Djeca, kao i odrasli osmislili su kreativne maske koje na simboličan način tjeraju zimu i prizivaju proljeće. Neki dijelovi Međimurja, poput Murskog Središća i Podturna već su pripremili maskenbalsku povorku koju su obilježile i tradicijske maske, dok se ostatak priprema za naredne vikende. Građani se ove godine maskiraju većinom radi djece, a složni su oko činjenice da tradicija plesanja i hodanja od kuće do kuće polako pada u zaborav.

Dino Komadina, Slatina- Ove godine se neću maskirati, ali prošle smo sudjelovali na Riječkom karnevalu i bili smo veliki kondomi. Kod nas u Slatini još uvijek postoji tradicija da djeca plešu i pjevaju od vrata do vrata za slatkiše i mislim da je to jako simpatično.

Dino Komadina
Dino Komadina

Lidija Fažon, Gardinovec- Naravno da se i ove godine maskiramo i bit ćemo Mini i Mickey Mouse. Od kad imamo djecu se za svaki fašnik opremimo nekim maskama jer je djeci to lijepo, tako da smo tematski usklađeni. Što se tiče tradicije da djeca pjevaju i plešu toga je sve rjeđe, a mislim da je glavni razlog jer su ljudi postali dosta zatvoreni.

Lidija Fažon
Lidija Fažon

Ines Vugrinec, Šenkovec- Već se godinama nisam maskirala, pa tako neću ni ove. Ne postoji neki određeni razlog, nego jednostavno nismo takvo društvo da bi išli na fašnik. Možda jednog dana kad budem imala djecu bude se i to promijenilo.

Ines Vugrinec
Ines Vugrinec

Ivan Kranjčec, Belica- Mislim da sam već malo prestar za maškare i nemam energije za to. Kad sam bio mlađi to je bio sastavni dio tradicije i uvijek smo pjevali i plesali od kuće do kuće. Danas je sve to oslabilo i nažalost mislim da bude izumrlo. Djeca su previše orijentirana na mobitele i kompjutere pa je sigurno i s tim povezano.

Ivan Kranjčec
Ivan Kranjčec

Damira Marušić, Čakovec- Maskiranje jednostavno nije moj đir i nikad se ne maskiram. Da imam djecu možda i bi, prvenstveno radi njih. Maskiranu djecu po kućama skoro da i ne vidim, a mislim da je razlog što se tradicijske stvari polako zaboravljaju.

Damira Marušić
Damira Marušić

FOTO: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar