Alpinist Mitja Plohl o trekingu po Himalaji u čakovečkoj gradskoj knjižnici

Mitja Plohl
Mitja Plohl, slovenski alpinist, alpinistički instruktor i vodič s međunarodnom licencom

Knjižnica “Nikola Zrinski” Čakovec i Hrvatsko planinarsko društvo “Međimurje” Čakovec pozivaju na predavanje s projekcijom Gokyo Ri i Kala Patthar. Predavač je Mitja Plohl (Rupe, Slovenija). Govorit će o trekingu Himalajom. Predavanje će se održati u utorak 26. ožujka u 18 sati u multimedijalnoj dvorani čakovečke knjižnice.

Mitja Plohl planinarski  je vodič u Planinarskom društvu Ruše (Slovenija), aktivan alpinist i alpinistički instruktor kod Alpinističke sekcije PD TAM Maribor. Obavljenih ima više od 500 alpinističkih uspona u planinama Slovenije i  Evrope. Bio je član četiri Slovenske Himalajske ekspedicije: „Annapurna III 1994”, „Šiša Pangma 1997”, „Annapurna III 2000” i „Dhaulagiri VII 2005”. Godine 2001. vodio je trekking u masiv Annapurni, godine 2003.  u Peru, 2004. Mount Everest Base Camp trekking, godine 2006. ponovo trekking oko Annapurni, 2007. godine vodio je trekking ekspediciju ispod Mount Everesta s usponom na 6189m visok vrh Island Peak, godine 2008. vodio je učesnike trekkinga na Gokyo Ri i Kala Patthar u podnožju Mt.Everesta,  2009. godine ponovo trekking oko Annapurni, 2012. u podnožje Annapurni III in I, 2013. trekking u podnožje Everesta, 2016. trekking okolo osamtisuća metara visokog Manaslua i Annapurni – dva trekkinga v jednoj godini, godine 2017. vodio je ponovo trekking okolo Manaslua i 2018. vodio je ekipu trekkingaša na  Gokyo Ri i Kala Patthar.

Upoznavanje nepalske i tibetanske kulture po putevima između terasastih polja ispod osam tisuća metara visokih vrhova Cho Oyu, Everest i Lotse s pogledima i na više od osam tisuća visoki vrh Makalua. Nepal leži na sjeveru indijskog poluotoka između Kine i Indije, u kojemu živi oko 28 milijuna stanovnika. Glavni grad je Katmandu s 2,5 milijuna stanovnika.  Dio impresija iz Nepala Mitja opisuje: – Nepal je zemlja koja kao magnet privuče posjetitelja već kod prvog posjeta. U vrijeme trekinga u Nepalu bila je jesen i svugdje po terasastim poljima spremala se ljetina. Jesen s svojim živopisnim bojama omogućila je neopisive fotografije, a za dvadesetak dana boravka u toj predivnoj zemlji upoznali smo i djelić nepalske i tibetanske kulture.

foto: rr i privatna arhiva Mitja Plohl

Mitja Plohl
Mitja Plohl, slovenski alpinist, alpinistički instruktor i vodič s međunarodnom licencom
Mitja Plohl (3)
Bogomir Trabe, Mitja Plohl i Željko Poljak na prošlom gostovanju u čakovečkoj knjižnici

Ostavi komentar